USVOJEN REBALANS BUDŽETA NOVOG SADA: Gradskom prevozniku subvencija, karta neće poskupeti

Z. GRUMIĆ

11. 10. 2022. u 17:42

ODBORNICI Skupštine grada Novog Sada danas su velikom većinom glasova usvojili drugi ovogodišnji rebalans gradskog budžeta kojim je iznos novosadske kase povećan sa 38,4 na rekordnih 40,8 milijardi dinara i predviđeno, uz ostalo, da Javnom gradskom saobraćajnom preduzeću (JGSP) bude izdvojeno 851,6 miliona dinara pomoći, zbog drastičnog rasta cena goriva, rezervnih delova i drugih troškova u poslovanju.

УСВОЈЕН РЕБАЛАНС БУЏЕТА НОВОГ САДА: Градском превознику субвенција, карта неће поскупети

N. Karlić

Time je, kako je naglasio zamenik gradonačelnika Milan Đurić, omogućeno da cene karata u gradskom prevozu ostanu nepromenjene, odnosno najjeftinije u poređenju sa ostalim najvećim gradovima u Srbiji.

- Zahvaljujući odgovornom vođenju gradskih finansija i stalnom rastu budžeta, imamo dovoljno novca da pomognemo JGSP. Jako je važno da u ovim teškim ekonomskim uslovima za sve naše građane cene javnog prevoza ostanu iste – izjavio je Đurić novinarima i dodao da je ovim izmenama budžeta takođe planirano ukupno 43,5 miliona za isplatu jednokratne novčane pomoći od po 5.000 dinara penzionerima s najnižim primanjima kao i drugim socijalno ugroženim kategorijama stanovništva.

Prema rečima Adrijane Mesarović, članice Gradskog veća zadužene za finansije, budžet Novog Sada se konstantno uvećava zahvaljujući pre svega velikim investicijama i stvorenom ukupnom privrednom ambijentu, čime je omogućeno između ostalog da se od poreza na zarade u gradsku kasu slije 12,3 milijarde dinara.

Odbornici opozicije, predstavnici SRS i nove DSS, glasali su protiv odluke o rebalansu budžeta posebno kritikujući novu dotaciju JGSP-u. Radikal Đurađ Jakšić je rekao da je to preskup i neprihvatljiv način za rešavanje problema likvidnosti tog preduzeća i dodao da bi bilo racionalnije da i u Novom Sadu javni gradski prevoz bude organizovan po modelu javno-privatnog partnerstva, po uzoru na druge naše veće gradove.

U okviru rebalansa gradskog budžeta planirano je i 7,3 miliona dinara za realizovanje konkursa radi izbora idejnog rešenja za spomenik Nikoli Tesli, koji će biti postavljen na budućoj kružnoj raskrsnici Bulevara cara Lazara i Fruškogorske ulice. Tu odluku gradskih vlasti prihvatili su i opozicioni odbornici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!