NIŠTA BEZ TRADICIJE: U selu Katun nedaleko od Vranja ponovo održani "Miholjski susreti sela"

J. STOJKOVIĆ

27. 09. 2022. u 07:13

DRUGO izdanje "Miholjskih susreta sela" u selu Katun kod grada pod Pržarom, u saradnji sa Ministarstvom za brigu o selu koje brine o razboju ruralnih sredina, upotpunili su izložba rukotvorina i prezentacije tradicionalnih jela, te domaće rakije, vina i ostalih poljoprivrednih proizvoda.

НИШТА БЕЗ ТРАДИЦИЈЕ: У селу Катун недалеко од Врања поново одржани Михољски сусрети села

Foto J. Stojković

- Očuvanjem sela čuvamo tradiciju i kulturni identitet, pa je afirmacija ruralnih područja postala dragocena. Lokalna samouprava će i u narednom periodu nastaviti sa podsticajnim merama i ulaganjima u seoske sredine, jer bez toga nije moguć sveobuhvatni razvoj društva i države. Briga o selu mora biti jedan od prioriteta državnog i lokalnog rukovodstva - istakao je gradonačelnik dr Slobodan Milenković otvarajući manifestaciju.

Bogat kulturno-umetnički program, pod nazivom "Nazdravlje nam zdravica" i "Tradicijom čuvam kućni prag", priredili su učenici seoskih osnovnih škola sa teritorije Vranja, a posebno zanimljiv je bio nastup đaka sa Kosova i Metohije koji su predstavili kulturnu baštinu Kosovskog Pomoravlja.

Organizovane su i Igre bez granica za decu i odrasle, te Kviz znanja i nastup folklornih ansambala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

MNOGI ĆE SE IZNENADITI: Kako se NJegoš zapravo zvao? Oslovljavali su ga sa Petar i Rade, ali je njegovo kršteno ime bilo drugačije

MNOGI ĆE SE IZNENADITI: Kako se NJegoš zapravo zvao? Oslovljavali su ga sa Petar i Rade, ali je njegovo kršteno ime bilo drugačije

VLADIKA PETAR II Petrović NJegoš bio je i ostao upamćen kao vrlo harizmatična ličnost, markantni vladar, ali i duboko prosvetljena misaona figura o čemu svedoče njegova znamenita književna dela. Iako su u usmenoj tradiciji i pisanoj istoriji njegov lik i delo opšte poznati, neki bitni detalji iz njegovog života slabo su poznati.

08. 12. 2022. u 18:51

Komentari (0)

VLADA SRBIJE POMAŽE GRAĐANIMA: Evo ko će imati pravo na manje račune za struju