U LONCU I BANAT I BOSNA, UZ SLANE DRENJINE: Žene iz sela Krajišnik organizovale tradicionalni "Bosanski lonac" (FOTO)

B.Grujić

20. 09. 2022. u 11:57

ŽENE iz sela Krajišnik, u opštini Sečanj, u srednjem Banatu, uspešno su organizovale još jednu, po mnogo čemu specifičnu i jedinstvenu manifestaciju Bosanski lonac, šesti put zaredom.

У ЛОНЦУ И БАНАТ И БОСНА, УЗ СЛАНЕ ДРЕЊИНЕ: Жене из села Крајишник организовале традиционални Босански лонац (ФОТО)

Foto: Spaso Mladenovski

Kiša i hladno vreme, nisu poremetili ideju miomirisa iz čudotvornog  lonca, u koji, kako to reče jedna baka iz Krajišnika, ceo Banat i Bosna zajedno stanu i tako treba da bude.

U čemu je zapravo tajna Bosanskog lonca, tradicionalnog jela, niko sa sigurnošću ne zna, ali oni koji su ga probali u Krajišniku, ističu blagotvorno dejstvo na čula ukusa i mirisa, uz veliko uživanje u slasti svakog zalogaja.

Foto: Spaso Mladenovski

Najukusniji Bosanski lonac, ove godine skuvale su žene iz Česterega, mada su odlučivale samo nijanse  i svi ostali lonci, koji su se takmičili, ostali su ispražnjeni do dna.

Foto: Spaso Mladenovski

Jedna od specifičnosti tradicionalnog pripremanja Bosanskog lonca su igre, dok se on lagano krčka na vatri, a ove godine prvi put,  su  u njima, učestvovala i deca i takmičila se u trci u džakovima i bacanju kupusa sa ramena.
 

Foto: Spaso Mladenovski

- Nekada davno žene u Bosni su najviše igrale "kapanje", a igra se tako što se na stolu nađe puno kapa, čarapa i rukavica i u jednu se sakrije novčić, koji ostale žene traže i pobednica je ona koja ga pronađe - kaže Mirjana Umićević iz Udruženja žena iz Krajišnika, uz napomenu da je specifičnost ove godine novi proizvod od drenjina.
 
- Težimo da budemo drugačiji i jedinstveni napravili smo slane drenjine, a svi koji su probali, oduševljeni su ukusom i kažu bolje su od maslina - dodaje Mirjana, ističući da su drenjune zdrave, pune vitamina c i da će ih uskoro praviti i za prodaju, uz zahvalnost udruženjima žena Mladost iz Česterega, Livađanke iz Aleksandrova, Naš osmeh iz Sečnja, Radojeva, Bašaida, Udruženju invalida iz sela Boka, Elemira, Sečnja i Zrenjanina.

Foto: Spaso Mladenovski

U igri bacanja kupusa sa ramena, pobedila je Nina Andrej, u kapanju najuspešnija je bila Milka Tapavički, dok su osim pobedničkog Bosanskog lonca žena iz Česterega, nagrađeni lonac ekipe iz Sečnja i Aleksandrova, a Milena Škrbić, slikarka iz Krajišnika pobedničkoj ekipi iz Česterega poklonila je svoju sliku.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri