GROBOVI SINOVA I DALJE TAJNA! Srpska potražuje 1.648 poginulih boraca i civila

M. GRUBOR

20. 09. 2022. u 06:50

DECENIJE prolaze, a masovne grobnice Srba ubijenih u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu ostaju tajna, ističu porodice povodom obeležavanja Dana poginulih i nestalih civila i vojnika RS, koje i dalje čekaju da njihovi najmiliji budu pronađeni, ekshumirani i dostojno sahranjeni.

ГРОБОВИ СИНОВА И ДАЉЕ ТАЈНА! Српска потражује 1.648 погинулих бораца и цивила

Foto M. Grubor

Kako su istakli za "Novosti", nisu zadovoljni radom Instituta za nestala lica Bosne i Hercegovine, koji od svog osnivanja opstruiše proces traženja nestalih Srba.

- Još uvek tražim svog oca i brata ubijene 1992. godine u porodičnoj kući, ipak apeli porodica slabo dolaze do onih koji mogu da reše naše najbitnije pitanje - kazala je Milka Kokot iz Istočnog Sarajeva.

Istog je mišljenja i Rajka Ninković iz Banjaluke, koja već trideset godina traga za posmrtnim ostacima svog supruga Milorada.

- Spremna sam da idem gde god treba da bih čula bilo kakvu informaciju. Sa istražiocima sam išla na teren da bih pronašla posmrtne ostatke svog supruga, ali nismo pronašli ništa. Sigurna sam da bi članovi porodica učinili mnogo više, kada bi dobili potrebnu podršku, nego što ove današnje institucije čine na tom pitanju - rekla je Ninkovićeva.

Zdravko Jorgić iz Banjaluke i dalje traga za posmrtnim ostacima svoga sina, koji je nestao na Ozrenu, a nalazio se u kampu mudžahedina u Gostoviću.

- Nema na koja vrata nisam spreman da pokucam, ali odgovora nema, čak sam dobijao pozive od lica koja su tražila novac u zamenu za informaciju o mom sinu, što se pokazalo kao prevara - izjavio je Jorgić.

Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS podnela je krivičnu prijavu protiv Asima Aličukovića iz Tuzle, koji je prozivao članove porodica nestalih sa Ozrena i, nažalost, od dve porodice iz Modriče i Brčkog uzeo novac u zamenu za lažnu inofrmaciju. Aličković je u Osnovnom sudu u Doboju osuđen na 20 meseci zatvora.

Iz Republičke organizacije ističu da je poseban problem nestalih lica na Ozrenu pitanje izmeštenih grobnica.

- Nismo zadovoljni radom Instituta za nestala lica BiH, jer su brojke identifikovanih lica na godišnjen nivou poražavajuće. Možemo reći da su svake godine sve manje i manje, a uglavnom je reč o onima koji su ekshumirani pre početka rada Instituta, dok o pronalasku novih tela skoro da i nema reči - objašnjava sekretar Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca RS Isidora Graorac.

Srpska još uvek potražuje 1.648 poginulih boraca i civila nestalih u proteklom ratu, tokom kojeg je poginulo 23.000 pripadnika Vojske RS, dok je ubijeno ili nestalo oko 10.000 civila.

UMESTO INSTITUTA KOMISIJE

ISIDORA Graorac i naglašava da je hitno potrebno reformisati Institut za nestala lica BiH.

- Ukoliko se to ne uradi, treba se okrenuti ka komisijama koje su do tada uspešno radile ovaj posao. Dosta nam je više politizovanja procesa traženja nestalih, hoćemo rezultate, ništa drugo nas ne zanima - zaključuje Isidora Graorac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere