JADRANI DANAS SLAVE SVECA: Sveti arhimandritai Stefana Jovanovića bio je prvi učitelj Vuka Karadžića

V.Mitrić

18. 09. 2022. u 08:21

MANASTIR Tronoša, zadužbina Nemanjića iz srednjeg veka, proslavila je Svetog arhimandrita Stefana Jovanovića, starešinu ove bogomolje, koga su Turci otrovali 1799. godine u Zvorniku, kada je išao kod bega Vidajića da moli za staro žito, kako bi narod Jadra preživeo tu „gladnu godinu“.

ЈАДРАНИ ДАНАС СЛАВЕ СВЕЦА:  Свети архимандритаи Стефана Јовановића био је први учитељ Вука Караџића

Foto:V.Mitrić

Arhimandrita Stefana, rođenog u Tekerišu, kod Loznice, je pre pet godina Sveti arhijerejski sabor SPC proglasio svetim, povodom 700 godina ove bogomolje na veliku radost Jadrana i drugih ljudi, sa obe obale Drine.

Slovio je za velikog duhovnika, rodoljuba, patriotu, a bio je prvi učitelj Vuka Stefanovića Karadžića, oca naše pismenosti i kulture, koji je kod njega, u Tronoši, stekao prvu pismenost.

 -Ponosno slavimo svetog arhimandrita Stefana u Manastiru Tronoša, koji je svetionik i središte kulturnog života ovog kraja, a kroz veke je imao veliki nacionalni i kulturni značaj – rekao je namesnik loznički, prota Dragan Bajić.

BONUS VIDEO:

Manastir Tronoša kod Loznice proslavio praznik Svetog Stefana Jovanovića

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

MNOGI ĆE SE IZNENADITI: Kako se NJegoš zapravo zvao? Oslovljavali su ga sa Petar i Rade, ali je njegovo kršteno ime bilo drugačije

MNOGI ĆE SE IZNENADITI: Kako se NJegoš zapravo zvao? Oslovljavali su ga sa Petar i Rade, ali je njegovo kršteno ime bilo drugačije

VLADIKA PETAR II Petrović NJegoš bio je i ostao upamćen kao vrlo harizmatična ličnost, markantni vladar, ali i duboko prosvetljena misaona figura o čemu svedoče njegova znamenita književna dela. Iako su u usmenoj tradiciji i pisanoj istoriji njegov lik i delo opšte poznati, neki bitni detalji iz njegovog života slabo su poznati.

08. 12. 2022. u 18:51

Komentari (0)

UNICREDIT PODRŠKA MALIM PREDUZETNICIMA: Biznis klijentima UniCredit Banke Srbija omogućen Tap on Phone - terminal na mobilnom telefonu