KARNEVAL, MAŽORETKINJE I BUBNJARI: u Kikindi se održavaju 37. „Dani ludaje“ (FOTO+VIDEO)

R. ŠEGRT

16. 09. 2022. u 19:14

NIKO nema tako lepe promotere kao kikindski „Dani ludaje“.

КАРНЕВАЛ, МАЖОРЕТКИЊЕ И БУБЊАРИ: у Кикинди се одржавају 37. „Дани лудаје“ (ФОТО+ВИДЕО)

Foto: R. Šegrt

Već godinama maskirani mališani iz vrtića u karnevalskoj povorci prošetaju centrom gradom i tako najave sutrašnji glavni događaj na najpoznatijoj kikindskoj, ali i fešti kojom se na najlepši način promoviše Banat. Tako je bilo i ovaj put, na 37. „Danima ludaje“.

Oblačno nebo koje je pretilo kišom nije omelo da se ovog popodneva održi karneval. Mališani odeveni u boje jeseni, sa raznim maskama, u pratnji svojih vaspitača ukrasili su centar grada. U kostimima koji izazivaju divljenje, a izradile su ih majke, bake, deke, a pomogle i vaspitačice, pokazali su najkreativniji deo velike kikindske fešte u čast bundeve. Sa njima je bio i gradonačelnik Nikola Lukač.

- Draga deco, svi mi izgledate veoma lepo, a kostimi su vam predivni. Hvala vašim roditeljima, bakama i dekama, koji su vam pomogli da tako izgledate. Znam da volite „Dane ludaje“ i na tome vam mnogo hvala – rekao je Lukač deci i vaspitačima, na zabavi koja je za njih pripremeljena u dvorištu Narodnog muzeja.

U karnevalu maskirane dece na „Danima ludaje“ učestvuju deca iz Predškolske ustanove „Dragoljub Uduciki“ iz gradksih i seoskih vrtića. Šetnja centrom grada završava se tako što povorka ode do gradske kuće, a onda joj se pridruži gradonačelnik i zajedno sa decom ode na njihov „kinderbal“, zabavu koju grad za decu učesnike i njihove vaspitače priredi u dvorišu Narodnog muzeja. Tamo se deca počaste osveženejm i užinom, ali i igraju i pevaju u čast „Dana ludaje“.

Karnevalsku povorku uvek predvode akrobate na štulama i mažoretkinje.

V.N.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PALA ODLUKA! Evo koga je Novak Đoković odabrao za trenera, masters u Rimu sve otkrio (VIDEO)