OTVOREN VRTIĆ U VRBASU: Posle negodovanja roditelja, počeo da radi "Poletarac", čija je sanacija prekoračila rok

Z. RAJIĆ

13. 09. 2022. u 20:42

POSLE godinu dana, počeo je da radi vrtić "Poletarac" u Vrbasu, u kojem je lane u to vreme započela energetska sanacija objekta. Vrtić je otvoren pod pritiskom roditelja, koji su negodovali zbog toga što su im deca u drugom objektu, gde su premeštena dok traju radovi, bila zbijena u prostoriji sa 60 mališana svih uzrasta.

ОТВОРЕН ВРТИЋ У ВРБАСУ: После негодовања родитеља, почео да ради Полетарац, чија је санација прекорачила рок

Foto A. Milatović

Energetska adaptacija "Poletarca" i vrtića "Bubica" u okviru PU "Boško Buha", kao i OŠ "Svetozar Miletić", trebalo je da bude završena u aprilu i da se deca vrate početkom ove školske godine.

- Poslednjeg dana avgusta obavešteni smo da vrtići neće biti spremni za prijem dece 1. septembra, posle čega su nam kao početak rada navodili jedan pa drugi ponedeljak, da bi nam u petak, 9. septembra, saopštili da "Poletarac", kao ni "Bubica", neće raditi "do daljeg". To je bio razlog da u ponedeljak, 12. septembra, izrazimo svoje nezadovoljstvo okupljanjem ispred zgrade Opštine - rekla je, za "Novosti", Radmila Pudar, majka deteta koje pohađa "Poletarac".

Negodovanje je iskazalo više od 20 roditelja dece iz "Poletarca" i samo jedan roditelj mališana iz "Bubice", iako je ovaj drugi vrtić najveći od sedam, koliko ih ima u Vrbasu.

- U "Bubicu" je upisano 278 mališana, a u "Poletarac" 203. To je 58 odsto od ukupno 820 polaznika u svih sedam vrtića. Deca iz "Poletarca" bila su premeštena u vrtić "Suncokret", a iz "Bubice" su raspoređena u "Suncokret" i "Zvezdicu" i OŠ "20. oktobar". To je stvorilo veliku gužvu - ukazala je Pudarova.

Iz PU "Boško Buha" su još u junu preneli roditeljima da su radovi u vrtiću "Poletarac" završeni, ali da se čeka dokumentacija o primopredaji. Roditelji su u ponedeljak zahtevali sastanak sa predsednikom Opštine, koji je bio odsutan, a nisu uspeli da razgovaraju ni sa nekim od nadležnih za brigu o deci. Međutim, dok su se okupljali, iz PU "Boško Buha" neočekivano su dobili informaciju da "Poletarac" od 13. septembra "počinje s radom punim kapacitetom".

NEĆE DA PLATE SMEŠTAJ

Roditelji kažu da su im preostala još dva cilja - da prorade "Bubica" i OŠ "Svetozar Miletić", čiji su učenici smešteni u srednjoj školi "4. juli", kao i da budu oslobođeni plaćanja boravka dece u vrtićima.

- Iz Opštine stižu pozivi, uz pretnje tužbom, da se plate troškovi smeštaja dece, iako se, prema Pravilniku, usluga ne naplaćuje "u slučaju rekonstrukcije, sanacije ili adaptacije, ukoliko ustanova ne obezbedi boravak u drugom za to prilagođenom objektu" - iznela je Pudarova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)