PREMINUO JOVAN KUZMANČEV: Odlazak nekadašnjeg predsednika opštine Kikinda, glumca i čitaoca „Novosti" od prvog broja

R. Š.

13. 09. 2022. u 14:52

U Opštoj bolnici u Kikindi danas je, u 88. godini, posle kraće bolesti preminuo Jovan Kuzmančev, nekadašnji predsednik opštine Kikinda, dugogodišnji glumac amater, ali i verni čitalac „Novosti” od prvog broja.

ПРЕМИНУО ЈОВАН КУЗМАНЧЕВ: Одлазак некадашњег председника општине Кикинда, глумца и читаоца „Новости од првог броја

Foto: R. Šegrt

Obavljao je i funkciju predsednika Izvršnog veća tog grada, a bio je i prvi predstavnik čuvene fabrike Livnice „Kikinda” u Rusiji. Po obrazovanju je bio ekonomista i mašinac, ali i veliki ljubitelj pozorišta. Dugo godina bio je glumac u kikindskom teatru i igrao u najuspešnijim predstavama ove kuće, u „Preljubnicima”, „Rodoljupcima”, „Kako Banat kroz rodoljublje ide”, „Ženidba”, „Revizor” i mnogim drugim. Kada je pozorište postalo profesionalno, čika Jovica, kako su ga svi u pozorištu zvali, scenu je ustupio mladim, akademski obrazovanim glumcima, a on je postao jedan od najvernijih gledalaca. Uvek je sedeo na prvoj stolici u prvom redu. Bio je i jedan od prvih koji je 2019. godine ušao u pozorište kroz novi foaje.

Bio je i verni čitalac „Novosti” od prvog broja. Govorio je da su to njegove „kućne novine”, jer su ih čitali i njegova supruga i sin.

- „Novosti” nismo redovno imali samo pet godina, od  1972. do 1975. kada smo živeli u Moskvi, jer sam tada bio prvi predstavnik tadašnje „Livnice Kikinda” u Rusiji. Ali, kada su dolazile kolege, obavezno su mi donosili vaše novine od onog dana kada krenu za Rusiju i prethodnog – pričao je Jovica Kuzmančev.

Naše novine bile su mu prijatelj i kada je posle smrti sina i supruge ostao sam. Bio je oduševljen što „Novosti” neguju dečje strane, dopadala mu se i enigmatika, a posebno feljtoni, koje je čitao od A do Š. Hvalio je naše novine i zbog toga što se posvećuje pažnja velikanima našeg glumišta koji odlaze sa životne scene, i što se podržavaju aktivnosti uspešnih sportista koji imaju humanitarne fondacije.

- Dopada mi se što je u „Novostim” sve kratko, jasno i koncizno. Dodaci su obogatili sadržaj i dobro je što su zastupljene mnoge oblasti, automobilizam, turizam, penzioner, a veoma je dobar „Doktor”. U njemu saznajemo o bolestima koje su ovladale i sveprisutne su. Dobro je što vrhunski stručnjaci daju savete čitaocima da ne piju lek koji pije komšija, što na konkretna pitanja čitalaca odgovaraju lekari specijalisti. Te strane su vrlo korisne – govorio jedan od naših najvernijih čitalaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!