SVI GUNĐAJU, ALI KUPUJU: Cene paprike za ajvar u Pirotu

V. ĆIRIĆ

08. 09. 2022. u 06:00

POČETKOM septembra, Piroćanci se užurbano pripremaju za predstojeću zimu, kada je o zimnici reč. Tijabarska pijaca bukvalno je krcata raznim voćem i povrćem, a ono što će svi spremiti, sasvim sigurno je nezaobilazni ajvar, "pindžur", ali i pekmezi, odnosno suve paprike. Cene su nešto više od prošlogodišnjih, međutim, od domaće zimnice se ne odustaje ili je u najgorem slučau smanjena količina, ali se ipak sprema.

СВИ ГУНЂАЈУ, АЛИ КУПУЈУ: Цене паприке за ајвар у Пироту

Foto: V. Ćirić

- Gunđaju i kupuju. Njima je skupo, nama je jeftino, ali ipak se prodaje. Ljudi najpre dolaze, kibicuju, pitaju pošto je, obilaze tezge, a kad ih vidim sa praznim džakom ispod miške i pijačnim kolicima, znam da su krenuli po papriku za ajvar - rekao nam je jedan od starih prodavaca na Tijabarskoj pijaci koja se, zbog velike ponude, proširila i na okolni park kraj Spomenika oslobodiocima. Naročito subotom, kada je ovde pazarni dan i kada se narod sjati i iz planinskih sela.

Među Piroćancima je inače, popularnija "domaća" paprika, što znači ona koja potiče iz bašte nekog okolnog sela kao što su Krupac, Izvor, Trnjana, Poljska Ržana, Veliki ili Mali Jovanovac, ili iz Berilovca, Barja i drugih mesta.

Domaćice tvrde da je to autohtona paprika koja je izdašnija i manje vodna, pa su za nju spremne da plate i fantastičnih 18 dinara po komadu. Kada se kupi, peče, oljušti, samelje i isprži - teglu ajvara prženom na zejtinu teško je spremiti ispod 600 dinara.

- Svake godine spremam zimnicu pa će tako biti i ove. Za našu četvoročlanu porodicu, ukoliko spremimo sve, potrebno je bar 35.000 do 40.000 dinara, što i nije mala suma. Ne volimo industrijsku zimnicu, pa se malo potrudimo oko pečenja, ljuštenja i sličnih poslova, ali ono što spremimo znamo da je kvalitetno. Za spremanje ajvara i pindžura se angažujemo svi u porodici jer je to veliki posao koji mora da se završi u kratkom roku. Pečena paprika ne trpi stajanje: mora odmah da se ljušti, melje, prži i stavlja u tegle - kaže Jasminanj Mladenović, domaćica iz Pirota, koja uz standardnu zimnicu obavezno naniže i poneki venac paprike za punjenje mlevenim mesom ili pasuljem.

Osim domaćih, na Tijabarskoj pijaci mogu se sresti i kupci iz susedne Bugarske, koji kupuju manje količine "naturalnih" odnosno prirodnih proizvoda. Istini za volju, ove jeseni ih je manje u odnosu na prethodne sezone.

CENE

KILOGRAM paprike za ajvar je od 120 do 150 dinara, paradajza od 80 do 150, krompira oko 80 dinara, belog luka od 400 do 800 dinara, krastavca 100 dinara, kupusa 50, dok je šargarepa duplo skuplja. Crni luk je oko 80 dinara, krompir 70...

Cene voća, su od 120 do 150 dinara za kruške, identična je i cena raznih kajsija i bresaka, šljive se mogu pazariti za 50-60 dinara za kilogram, grožđe od 90 do 150 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!