ZBOG DUGA OD 100.000 SEDMORO BEZ STRUJE: Već tri meseca dve porodice u Kikindi žive u mraku

R. Šegrt

02. 09. 2022. u 12:45

ZORICA Glušica (48) sa suprugom Milojkom (57) i troje odrasle dece, a sve troje imaju smetnje u razvoju, već tri meseca u kući nema struju.

ЗБОГ ДУГА ОД 100.000 СЕДМОРО БЕЗ СТРУЈЕ: Већ три месеца две породице у Кикинди живе у мраку

Porodica Glušica i Gordana Markov (prva zdesna), Foto R . Šegrt

Uz to električno brojilo dele sa Milojkovom sestrom Gordanom Markov koja živi sa sinom Draganom, pa je i njihov dom, takođe, u mraku.

Prekidač u kući porodice Glušica isključio je dug koji je do kraja juna iznosio gotovo 200.000 dinara, ali je u međuvremenu značajno smanjen, pa sada duguju najmanje 100.000.

Problem ne mogu sami da reše, jer nemaju dovoljno visoka primanja da podmire svakodnevne životne potrebe. Njih petoro živi od Milojkove invalidske penzije, u nedovršenoj kući, u naselju na periferiji Kikinde. U starom delu kuće živi Milojkova sestra Gordana sa sinom, a brojilo im je zajedničko, pa su bez struje zapravo dve porodice.

- Nas sedmoro živimo bez struje, ulazimo na ista vrata i već tri meseca nemamo struju.

Ne možemo da platimo, jer ja ne radim, kao ni deca. Muž ima invalidsku penziju, ali nam to nije dovoljno. Ručak uzimamo iz Narodne kuhinje, ali dug za struju ne možemo da platimo. Vodu imamo u kući - ispričala nam je Zorica.

Zorica i Gordana ispred kuća koje dele zajedničko brojilo, Foto R . Šegrt

Milojko je mnogo godina radio na železnici, ali njegova invalidska penzija, kaže, nije dovoljna za njih petoro. Sin Željko ima 21, Đuro 19, a ćerka Željka je tek postala punoletna. Sve troje su završili srednju školu "9. maj" u Zrenjaninu koju pohađaju deca sa smetnjama u razvoju.

- Završila sam školu za kuvaricu. Baš ovih dana sam konkurisala za posao u jednom restoranu. Nadam se da ću početi da radim. Mnogo bih to volela - iskrena je Željka.

Muke sa njima dele i Milojkova sestra Gordana i njen sin Dragan. Iako i oni imaju vrlo mala primanja, uspeli su da otplate jedan deo duga, ali su zabrinuti kako da plate ostatak dugovanja.

- Moj sin radi na jednom stovarištu otpada i od njegove plate i od onoga što ja zaradim sakupljajući i prodajući plastičnu ambalažu, uspela sam da smanjim dug za struju. Krajem juna uplatila sam 90.000 dinara. Tada su mi rekli da je ostalo još oko 100.000, ali mi to ne možemo da platimo i zato još nemamo struju. Sami ne možemo da uštedimo tolike pare - jada nam se Gordana.

Danijela Bjeljac, Foto R . Šegrt

Ove dve porodice ručak dobijaju iz Narodne kuhinje Crvenog krsta. U ovoj organizaciji znaju za težak položaj domaćinstva porodica Glušica i Markov, zato pozivaju sve one koji bi mogli da im pomognu, da bar dobiju struju, da se jave kikindskom Crvenom krstu.

- Porodica Glušica je korisnik Narodne kuhinje već četiri godine. U međuvremenu smo im obezbeđivali pakete hrane i sredstava za higijenu. Znamo za njihov težak položaj, jer su im deca sa smetnjama u razvoju. Apelujemo na sve one koji mogu i žele da im pomognu da kontaktiraju sa nama. Želja nam je da im obezbedimo struju u kući pre zime, da hladnoću ne dočekaju u mraku - kaže Danijela Bjeljac, sekretar Crvenog krsta Kikinde.

Dele isti ulaz i istu muku

PETORO članova porodice Glušica živi u novijem, spratnom, ali nedovršenom delu kuće, dok Gordana Markov sa sinom živi u starom delu. Svih sedmoro ulaze na ista vrata, dele hodnik, kupatilo i istu muku. I nemaština im je zajednička.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna