MLADI ČUVAJU RAJAČKE PIVNICE: "Dan vina i lepog raspoloženja" kod Negotina opravdao očekivanja

S. M. JOVANOVIĆ

31. 08. 2022. u 05:22

DRUGO izdanje manifestacije "Dan vina i lepog raspoloženja" je u Rajačke pivnice kod Negotina dovela brojne goste iz čitave Srbije koji su na rajačkom Belom brdu uživali u programima i degustacijama.

МЛАДИ ЧУВАЈУ РАЈАЧКЕ ПИВНИЦЕ: Дан вина и лепог расположења код Неготина оправдао очекивања

Foto EU

- Namerni da dalje napredujemo u vinarstvu i vinogradarstvu, trenutno pokušavamo da osnujemo zadrugu, pa da Rajačko i Rogljevačko vinogorje postane poznato i po kvalitetu vina - kaže Smiljana Arnautović, predstavnica udruženja "Mladi sa Rajačkih pimnica" koje je okupilo sve koji žele da sačuvaju autentičan izgled pivnica i predstave bogatu tradiciju.

A, "Dan vina i lepog raspoloženja" je zato i pokrenut, pa su gosti mogli da vide i kako se nekada grožđe muljalo bosim devojačkim nogama. Podršku im je, kao i lane, pružio projekat "EU za kulturno nasleđe i turizam", a nisu zatajili ni lokalna samouprava u Negotinu, ni ovdašnja TO.

Inače, upravo ovim projektom - koji finansiraju EU i Vlada Nemačke, a realizuje GIZ, čiji predstavnik Tomislav Knežević najavljuje da Rajačke i susedne, Rogljevačke pivnice uskoro započinju značajnu infrastrukturnu rekonstrukciju čiji su cilj uslovi za razvoj ruralnog turizma, vinarstva i vinogradarstva.

Foto EU

Inače, manifestaciju su - na dve bine - muzički obojili brojni izvođači. Posle zdravice zavičajnog pesnika Milana Kotura, nastupili su članovi KUD "Stevan Mokranjac" iz Negotina, zaječarski hor "Lavirint", "Medisin bend", "Bajkers bojs" i "Kalem", a otvorena je i izložba fotografija "Sveti Trifun", majstora fotografije Dragoslava Ilića iz Negotina. A, "Dan vina i lepog raspoloženja" su ponudom domaćih đakonija obogatili i lokalni proizvođači, pa je Mihajlo Vesović iz Privredne komore Srbije sa zadovoljstvom konstatovao da je postignuto više bitnih efekata - mladi su podstaknuti da ostanu u zavičaju, lokalno preduzetništvo je dobilo novi zamah, a ponuda vrhunskih vina dodatno promoviše turističku atraktivnost čitavog regiona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)