U ZAJEČARU POČINJU „DANI ROMULIJANE“: U čast carske palate koncerti i teatar

S. M. J.

18. 08. 2022. u 09:41

U čast rimske carske palate „Feliks Romulijane“ u Gamzigradu kod Zaječara, na ovom kasnoantičkom lokalitetu do 21. avgusta održaće se „Dani Romulijane“.

У ЗАЈЕЧАРУ ПОЧИЊУ „ДАНИ РОМУЛИЈАНЕ“: У част царске палате концерти и театар

Foto: EU za tebe

Manifestacija „Dani Romulijane“, deo je bogatog programa „ Zaječarskog kulturno leta na Feliks Romulijani“, koji organizuju ovdašnji Narodni muzej i Narodno pozorište Timočke Krajine “Zoran Radmilović" uz pokroviteljstvo grada Zaječara i podršku projekta “EU za kulturno nasleđe i turizam”.

Do 21. avgusta posetioci će svakodnevno u 20 časova i 30 minuta moći da besplatno uživaju u programima muzičkih ansambala i pozorišnih trupa koje će nastupiti unutar samih zidina ove kasnoantičke palate. Za sve zainteresovane je obezbeđen i prevoz iz Zaječara do „Romulijane“, svakog dana u 19.30 časova, ispred Pozorišta „Zoran Radmilović“,  kao i povratak nazad.

Programom „Dana Romulijane“ za danas, 18. avgusta, predviđen je džez koncert benda „Sanja Marković i Ensamle“, u petak niško Narodno pozorište gostuje sa  predstavom “Sladoled”. Subota, 20. avgust rezervisana je za koreodramu “Plastične baste”, performans koji će odigrati pozorište Patos iz Smedereva, dok će u nedelju 21. avgusta na kraju manifestacije nastupiti sastav „Vonder strings“.

Arheološko nalazište „Feliks Romulijana“, pod zaštitom Uneska, ovog leta je postalo kulturna pozornica. Mnogobrojni koncerti, predstave, kao i spektakl Džona Malkoviča, učinili su da ova palata nastala u trećem veku bude prepoznata kao destinacija sa bogatim kulturnim programom i manifestacijama.

Na ovom mestu će, u okviru projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“, koji finansiraju Evropska unija i Nemačka Vlada, a sprovodi GIZ, biti izgrađen Centar za posetioce i istraživače koji će doprineti da „Romulijana“ iskoristi svoj turistički potencijal i postane dostupna istraživačima rimske civilizacije iz celog sveta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a