KRIK NAD ŽRTVAMA OBEZLJUĐENOG VREMENA: U Arhivu Vojvodine izložba o ustaškim zločinima u Sremu (FOTO)

J. S.

11. 08. 2022. u 20:35

POVODOM 80 godina od stradanja Srba u Sremu, u Arhivu Vojvodine u Novom Sadu danas je otvorena izložba arhivskih dokumenata „Ustaški zločini u Sremu 1942. godine – akcija Viktora Tomića".

КРИК НАД ЖРТВАМА ОБЕЗЉУЂЕНОГ ВРЕМЕНА: У Архиву Војводине изложба о усташким злочинима у Срему (ФОТО)

Foto: Pokrajinska vlada/Pavle Pejić

Otvarajući ovu dragocenu izložbu u prisustvu direktora Arhiva Vojvodine dr Nebojše Kuzmanovića i brojnih posetilaca, predsdenik Pokrajinske vlade Igor Mirović kazao je da je ova postavka svedočanstvo o jednom strašnom zločinu, krik za pijetetom prema nevinim žrtvama jednog obezljuđenog vremena u kojem se taj zločin dogodio i apel da ni zločin ni njegove žrtve nikada ne smeju da budu zaboravljeni.

U krvavoj akciji Pavelićevog zloglasnog dželata Viktora Tomića u leto 1942. za samo dva meseca – što odlukom njegovog Pokretnog prekog suda, što bez ikakve formalne odluke – u Sremu je ubijeno oko 6.000 Srba, među kojima i jedan od naših najvećih slikara Sava Šumanović.

Istovremeno, iz Srema je tokom Drugog svetskog rata u logore u Hrvatskoj, posebno u zloglasni Jasenovac, odvedeno i tamo stradalo 11.000 Srba i 2.000 Jevreja.Zato ova izuzetna izložba, kazao je Mirović jeste jedno“ koliko bolno, toliko i važno podsećanje na jedno strašno vreme i opomena da se zločini nikada ne smeju ponoviti.

Foto: Pokrajinska vlada/Pavle Pejić

- Broj stradalih nije, nažalost, bio i ukupan broj nevinih žrtava satanske tvorevine kakva je bila takozvana Nezavisna država Hrvatska u Sremu tokom Drugog svetskog rata. Razmere zločina bile su višestruko veće, pa je posebna komisija, koju je Pokrajinska vlada formirala 2019. godine, posle dvogodišnjeg sistematičnog i istrajnog rada – imenom i prezimenom došla do podataka da je u Sremu od 1941. do 1945. godine stradalo 40.000 ljudi—žrtava rata, skoro 3.300 više nego što je do rada komisije navođeno.- naglasio je predsednik Pokrajinske vlade.

Sledeći ovaj primer i podsećajući i sebe i druge da više nemamo pravo na zaborav,kako je najavio Mirović,biće popisane i sve žrtve fašističkog terora u Bačkoj i Banatu, gde su dželati imali druga imena i druge uniforme, ali su žrtve bile iste i pripadale su mahom srpskom narodu.

Po Mirovićevim rečima, podsećanje na krvavi pir u Sremu u leto 1942. Godine i ukupne razmere ustaških zločina u Drugom svetskom ratu, važno je i zbog decenijama prisutne, a danas sve snažnije tendencije u Hrvatskoj, da se oni umanje, relativizuju, a ponekad krajnje cinično pretvore i u tobožnje milosrđe prema Srbima.

-Najbolji primer za to jeste uskraćivanje mogućnosti predsedniku naše zemlje Aleksandru Vučiću da poseti Jasenovac i oda poštu nevinim stradalnicima tog mesta patnje - istakao je Mirović.

Direktor Arhiva Vojvodine dr Nebojša Kuzmanović kazao je da se navršava 80 godina od velikog zločina koji su počinile ustaše u akciji Viktora Tomića – trećeg funkcionera u sistemu vlasti NDH.Zato je , smatra Kuzmanović, ova izložba, koja je posle 30 godina ponovo postavljena, potvrda koliki značaj imaju ustanove kao što su arhivi s obzirom na to da se pokušava revidirati istorija.

- Samo su originalna arhivska dokumenta dokaz i jedini način da sprečimo reviziju istorije i prikažemo istinu i stradanja srpskog naroda - naglasio je Kuzmanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!