OTKUP KNJIGA: Na spisku i pet naslova štampanih u Negotinu

S. M. J.

19. 07. 2022. u 16:37

NA spisku Ministarstva kulture i informisanja za otkup prošle godine publikovanih naslova za mrežu javnih biblioteka u Srbiji našli su se i izdavači iz Negotina, Narodna biblioteka “Dositej Novaković” i Udruženje “Gergina”.

ОТКУП КЊИГА: На списку и пет наслова штампаних у Неготину

Foto: S.M.Jovanović

Na spisku prihvaćenih naslova za otkup su i knjige: "Negotin i Krajina - moj (drugi) zavičaj", autora dr Špira Vukovića i "Moj životni put" Milice Miletić, koju je priredila Vesna Miletić, koje je 2021. publikovala negotinska biblioteka.

-Tako će sve javne biblioteke u Srbiji biti u mogućnosti da za svoje fondove besplatno obezbede primerke navedenih naslova. Po sadržaju, obe knjige su autobiografije ličnosti koje su u Negotinu provele deo svog života, i opisale Negotin početkom, odnosno sredinom 20. veka. Knjige su lepo opremljene sa brojnim prilozima, u tvrdom povezu – kaže Milorad Grbović, direktor Narodne biblioteka “Dositej Novaković”.

Negotinskom Udruženju „Gergina“ koje se bavi očuvanjem jezika, kulture i tradicije Vlaha otkupljena su tri naslova: “Kntjeće đe rušinje – Erotske vlaške pesme“ koju je priredio prim. dr Siniša Čelojević, predsednik „Gergine“, “Đeskntjeće – Vlaške  bajalice“  sa uvodom na vlaškom, srpskom i engleskom jeziku čiji su priređivači Čelojević i Nemanja Ispirović iz Bora i „Živojin Živa Dinulović“ autora Nenada Kamidžorca.

-Naša izdavačka delatnost ima za cilj da ukupnu tradiciju Vlaha, kroz njene obrazovne i kulturne vrednosti učini neprolaznom i trajnom. Sve to predstavlja potrebu da se očuva identitet vlaškog naroda, koji vekovima ostavlja svedočanstva o svom trajanju, pa se na autentičan način, očuvanom kulturnom, izvornom i tradicionalnom izrazu pridružuju i pisane publikacije koje svojim sadržajima sliku vlaške populacije čine još bogatijom i potpunijom - ističe Siniša Čelojević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)