OTVOREN PRIRODNJAČKI CENTAR U OVČAR BANJI: Prisustvovali Brnabićeva, Vujovićeva i Momirović

Novosti online

24. 06. 2022. u 15:09

MINISTARKA zaštite životne sredine Irena Vujović otvorila je danas, zajedno sa predsednicom Vlade Anom Brnabić, ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislavom Momirovićem i gradonačelnikom Čačka Milunom Todorovićem, Prirodnjački centar u Ovčar Banji.

ОТВОРЕН ПРИРОДЊАЧКИ ЦЕНТАР У ОВЧАР БАЊИ: Присуствовали Брнабићева, Вујовићева и Момировић

Foto: Ministarstvo

Ministarka je istakla da je izgradnja i opremanje Prirodnjačkog centra samo jedan od projekata koji je resorno ministarstvo u saradnji sa gradom Čačkom realizovalo u okviru nacionalne incijative za ekološku i turističku revitalizaciju Ovčarsko-kablarske klisure.

Foto: Ministarstvo

- Ponosni smo na ovaj projekat, jer biser prirode kakav je PIO „Ovčarsko-kablarska klisura“ zaslužuje svoj muzej u kojem će biti izloženi eksponati karakteristični za ovo zaštićeno područje. U izgradnju i opremanje Prirodnjačkog centra, u kojem se nalazi deo za naučno-istraživačke delatnosti i muzej sa postavkama biljnog i životinjskog sveta, uložili smo skoro 30 miliona dinara zajedno sa lokalnom samoupravom. S obzirom na to da se radi o zgradi nekadašnje osnovne škole koja je preuređena i adaptirana u muzej prirode, važno je naglasiti da će se ovaj objekat i u budućnosti koristiti za edukativne svrhe, kao i za razvoj obrazovnog turizma. U Prirodnjačkom centru posetioci, a naročito oni najmlađi, moći će da uče o prirodi i značaju životne sredine, što je važno za podizanje svesti o ovoj temi i doprinos našem cilju da na nivou čitave Srbije razvijemo sistemsko obrazovanje za ovu oblast – rekla je Vujovićeva.

Ministarka je podsetila da je prošle godine Uredbom o proglašenju PIO „Ovčarsko – kablarska klisura“ izvršena revizija zaštite i duplo povećana površina zaštićenog područja, sa 2250 na 4910 hektara, kao i da je uspostavljen režim zaštite prvog stepena u određenim delovima.

Foto: Ministarstvo

- Ministarstvo zaštite životne sredine svake godine odvaja značajna sredstva za zaštićena područja. Pored redovnog upravljanja, ove godine ćemo u Ovčarsko-kablarskoj klisuri uložiti više od 20 miliona dinara za uređenje priobalja kod jezera Međuvršje. Zahvaljujem premijerki Brnabić, kolegama ministrima u Vladi što su prepoznali potencijal i značaj Ovčarsko-kablarske klisure i pokrenuli projektne aktivnosti, koje će uz adekvatno upravljanje direktno uticati na održivi razvoj ovog zaštićenog područja – rekla je Vujovićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

BEKIM SE VIĐAO SA MUŠKARCIMA: Branka tek posle smrti saznala - ovo nikada neće moći da preboli