ISTOČNOJ SRBIJI I PODUNAVLJU 650.000 EVRA: Potpisan Memorandum o razumevanju

S. M. J.

20. 06. 2022. u 16:59

PREDSTAVNICI opština Negotin, Kladovo, Majdanpek, Golubac, Veliko Gradište i gradova Zaječar i Smederevo obuhvaćenih projektom “#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam” potpisali su Memorandum o razumevanju sa GIZ-om radi sprovođenja projekata u turizmu.

ИСТОЧНОЈ СРБИЈИ И ПОДУНАВЉУ 650.000 ЕВРА: Потписан Меморандум о разумевању

foto SMJovanovic.jpg

Kroz projekat “EU za Tebe – za kulturno nasleđe i turizam“ u Negotinu, Kladovu, Majdanpeku, Zaječaru, Golupcu, Velikom Gradištu i Smederevu biće uloženo 650.000 evra za  infrastrukturne programe razvoja i unapređenja turizma i očuvanja kulturnog nasleđa u istočnoj Srbiji i Donjem Podunavlju.

Memorandum o razumevanju sa GIZ-om sa Aleksanderom Becom, vođom projekta „ potpisali su i predsednici opština i gradova Timočke i Negotinske krajine: Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin, Saša Nikolić, predsednik opštine Kladovo, Dragan Popović, pred. opštine  Majdanpek, gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, kao i predsednici ostalih opština i gradova koji učestvuju u ovom projektu.

Opština Negotin će realizovati  multi partnerski projekat, vredan više od 99.000 evra, u saradnji sa Turstičkom organizacijom, Muzejom Krajine i Regionalnom agencijom za razvoj Istočne Srbije (RARIS). Projekat predviđa izgradnju mokrog čvora za potrebe Mokranjčeve kuće, renoviranje Turističkog informacionog centra i unapređenje marketinga i promocije, kroz tradicionalne kanale i u digitalnom okruženju.

foto SMJovanovic.jpg

Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin

U opštini Majdanpek, koja je pojedinačno i najveći dobitnik sredstava u okviru ovog programa, sa 175.000 evra finansiraće se izgradnja pešačke staze do Trajanove table, kao i uređenje otvorene turističke pijace u Donjem Milanovcu, sa 32 drvena kioska, u kojima bi lokalni poljoprivrednici i zanatlije prodavali svoje tradicionalne proizvode.

U Kladovu se sa nešto više od 78.000 evra rekonstruiše pristup tvrđavi Fetislam, koja se rekonstruiše kroz drugu komponentu projekta #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam”. Projektom će biti napravljena pešačka i biciklistička staza u šancu tvrđave koji okružuje ceo lokalitet, što će omogućiti bezbednije kretanje posetilaca.

U Zaječaru će sa preko 79.000 evra biti završen omladinski kamp u spomen parku „Šuma Kraljevica“, namenjen učesnicima kulturnih, sportskih, obrazovnih, muzičkih, omladinskih i drugih manifestacija koje grad organizuje.

Potpisivanju Memoranduma o razumevanju sa GIZ-om radi sprovođenja projekata u turizmu u Golubačkom tvrđavi prisustvovao je i ambasador Emanuele Žiofre, šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, kao i pomoćnica ministra za trgovinu, turizam i telekomunikacije Jelena Marinković-Orlić.

Ambasador Žiofre, inače, boravi u dvodnevnoj poseti istočnoj Srbiji u okviru koje je za danas predviđen obilazak tvrđave Golubački grad, Tekije i Kladova, a za sutra Negotina, Rogljeva i Rajca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)