NIKOLA DAO KRV 100 PUTA: U Kikindi obeležen Dan dobrovoljnih davalaca, uručene zahvalnice humanistima

R. Šegrt

16. 06. 2022. u 06:00

OKOLNOSTI su me naterale da postanem davalac. Pre 30 godina bio sam bolestan, tada je ustanovljeno da imam povišen krvni pritisak, koji imam i dan-danas.

НИКОЛА ДАО КРВ 100 ПУТА: У Кикинди обележен Дан добровољних давалаца, уручене захвалнице хуманистима

Dan dobrovoljnih davalaca, Foto R. Šegrt

Bio sam u kikindskoj bolnici, prvi put sam dao krv i odlučio da to učinim uvek kad god mogu. Ujedno kontrolišem svoje zdravlje i pomažem drugima koji su u težoj zdravstvenoj situaciji od mene i potrebna im je pomoć.

Ovako je svoj humani poziv objasnio Nikola Keneški (61), Kikinđanin koji je 100 puta darovao krv. Njemu je pripalo posebno priznanje za humanost koje je Crveni krst Kikinde dodelio povodom Dana dobrovoljnih davalaca krvi.

Plaketu za 75 puta darovanu krv dobili su u Ervin Balo, Željko Đurđev i Miroljub Francuski. Đurđev je oficir policije koji se bavi padobranstvom i ostvario je više od 1.000 tandem skokova sa visine od 3.000 metara.

- Na poslu sam video mnogo povređenih ljudi u saobraćajnim nesrećama i uverio se da je nekima bila preko potrebna krv da bi im se spasio život. Još pre 30 godina prvi put sam se javio na akciju dobrovoljnog davalaštva i od tada sam to učinio još 77 puta. Verujem da sam nekom do sada spasio život, a to i jeste suština davalaštva - navodi Đurđev.

Višestruki davaoci krvi, Foto R. Šegrt

Akcijama dobrovoljnog davanja krvi 50 puta odazvali su se: Branislav Bugarski, Zlatko Dailov, Slobodan Kačavenda, Bogoljub Kamenović, Živan Sivčev, Uroš Stojanović i Slobodan Uhulov. Svoju nesebičnost i želju da pomognu drugima dajući krv 35 puta pokazali su: Saša Adamov, Igor Čemere, Goran Demić, Radomir Francuski, Dušan Građin, Igor Kolarić, Marko Kovačević, Dragan Radošević, Dragan Roka, Boško Šošić, Dragiša Stupar, Branko Terzin i Aleksandara Tucakov. Plaketu "Široko srce" za iskazanu humanost dobile su Tehnička škola, Policijska uprava i selo Nakovo.

Kako je rekla Danijela Bijeljac, sekretarka Crvenog krsta Kikinde, prošle godine je organizovano 29 akcija kojima se odazvalo 1.830 dobrovoljnih donatora. Uručujući priznanja humanistima, gradonačelnik Nikola Lukač rekao je da se grad ponosi jer ima veliki broj davalaca.

Jedinstvena Milica

Među višestrukim davaocima krvi, koji su dobili priznanja Crvenog krsta, samo je jedna žena, Milica Jovetić. Ona je 35 puta na ovaj način pomogla neznanim ljudima. Ova skromna ili stidljiva žena na dodeli plaketa nije želela čak ni da se slika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave