POMOĆ RAZVOJU AGRARA: Loznica raspisala konkurs za dodelu podsticaja poljoprivrednicima

V. MITRIĆ

14. 06. 2022. u 15:53

POLjOPRIVREDNI proizvođači koji imaju registrovana gazdinstva na teritoriji Loznice mogu da se jave Gradskoj upravi za pomoć.

ПОМОЋ РАЗВОЈУ АГРАРА: Лозница расписала конкурс за доделу подстицаја пољопривредницима

Foto: V. Mitrić

Prema rečima Jovana Miladinovićaa, načelnika Odeljenja za privredu, Grad organizuje tri konkursa za podsticaje u poljoprivredi, koji se realizuju u sklopu Programa mera podrške poljoprivredne politike i ruralnog razvoja. Za te namene je iz lokalne kase obezbeđeno 32 miliona dinara.

Najviše para, 20 miliona dinara, namenjeno je za investicije u imovinu poljoprivrednika, kao što je mehanizacija i poljoprivredna oprema, sistemi za navodnjavanje, protivgradne i mreže za senčenje, priplodna stočna grla...

- Refundacije od pedeset odsto investicije mogu da ostvare registrovani poljoprivrednici mlađi od 40 godina i žene koje su nosioci poljogazdinstava, čak 60 odsto -kaže Miladinović. -Za konkurs koji se tiče  podsticaja za osiguranje životinja, useva, plodova i rasadnika planirano je 1,8 miliona dinara. Značajno je i zato što se rizici od elemntarnih nepogoda svode na minimum.

Treći konkurs je za regrese pri veštačkoj oplodnji životinja, za šta je oobezbeđeno milion dinara. Svi konkursi su značajan podsticaj selu i poljoprivredi, naročito u prvom delu kod priključne mehanizacije, gde se takoreći, po ceni polovne može dobiti nova mehanizacija uz povraćaj novca iz gradskog budžeta.

u ovoj godini je predviđeno još četiri miliona dinara za odbranu od elementarnih nepogoda i još pet miliona kroz konkurs za mlade poljoprivrednike, koji će tek biti raspisan.

Rok za realizaciju sva tri konkursa je do 1. decembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna