NAŠ ROBOT U MATEMATICI NEMA PREMCA: Studenti novosadskog Fakulteta tehničkih nauka prvaci Evrope u robotici

Z. GRUMIĆ

10. 06. 2022. u 09:15

PUNIH osam meseci napornog rada tima "Mi", koji čine studenti Fakulteta tehničkih nauka (FTN) Univerziteta u Novom Sadu, urodilo je plodom i kao rezultat te velike posvećenosti sticanju znanja i nauci Srbija je nedavno dobila evropske šampione u robotici, na prvenstvu "Eurobot" u francuskom gradu La Roš sir Jonu, koje je okupilo oko 120 ekipa iz 12 zemalja.

НАШ РОБОТ У МАТЕМАТИЦИ НЕМА ПРЕМЦА: Студенти новосадског Факултета техничких наука прваци Европе у роботици

Foto Z. Grumić

- Radili smo punom parom, od oktobra pa sve do sada i eto, osvojili smo prvo mesto u izuzetno jakoj konkurenciji, naročito ekipa iz Francuske i Austrije. Potvrdili smo da se kroz puno rada dođe do uspeha - izjavio je član pobedničkog tima Andrija Mirosavljev na prijemu koji je za mlade šampione priredio Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.

Na prijemu šampionskog tima studenata, Foto Z. Grumić

Mirosavljev je objasnio da su on i njegove kolege iz desetočlanog tima, delovali tako da naprave inženjersko rešenje koje može da pobedi konkurentska ali su pritom, kako dodaje, primenili i posebnu strategiju na tom takmičenju.

- Kad smo tamo videli kako drugi timovi pristupaju istim problemima zaključili smo da možda neće moći isključivo da robot pobedi, nego je potrebno i malo nadmudrivanja, odnosno korišćenja tuđih grešaka da bismo lakše došli do pobede - kaže Mirosavljev i dodao da su njihovi roboti uradili najviše matematičkih zadataka s maksimalnim brojem poena u rekordnom vremenu i trijumfovali ispred austrijske i jedne od 100 francuskih ekipa.

Ponosni

SA novosadskog FTN-a, koji ima 16.250 studenata, godišnje izađe 2.000 diplomiranih inženjera i svi dobiju posao u privredi. - Ponosni smo na sve naše studente. Kod nas važi pravilo "student je car" i ono će važiti i ubuduće - ističe dekan FTN Srđan Kolaković.

PORUKA

VAŽNO je to što ste evropski šampioni, ali je mnogo važnije da ste vi nagoveštaj jedne moderne Srbije, koja vaše znanje treba sutra da ugradi u svakodnevicu njenog privrednog života - poručio je studentima Zoran Milošević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)