OGLASILA SE MITROPOLIJA CRNOGORSKO-PRIMORSKA U Cetinjskom manastiru neće biti dozvoljeno pljuvanje po drugima na verskoj osnovi

V.K.

05. 06. 2022. u 14:15

MITROPOLIJA crnogorsko-primorska saopštila je da je danas grupica okupljena radi provociranja i stvaranja nemira u Cetinjskom manastiru došla pred kivot Svetog Petra Cetinjskog i tamo širila mržnju i nenavist među građanima Crne Gore, na šta je manastirska obitelj bila dužna da reaguje.

ОГЛАСИЛА СЕ МИТРОПОЛИЈА ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКА У Цетињском манастиру неће бити дозвољено пљување по другима на верској основи

Foto: Z. Jovanović

- Događaj je, po svemu sudeći, bio izrežiran jer su ga, očigledno unapred obavešteni, snimali pojedini mediji, što ukazuje na prethodnu pripremu i fabrikovanje, odnosno, sceniranje incidenta, jer je neobjašnjivo zašto bi neko poveo sa sobom više medija da prate njegovu posetu, odnosno poklonjenje svetitelju, ukoliko već unapred nije znao da će se desiti incident koji će biti interesantan za medije i za jedan dio jednomišljene javnosti. Nakon što im je, kao i obično, mirno i bez ikakvih problema, kao i svima koji dolaze u manastir, omogućen pristup ćivotu Svetoga Petra, pojedinci iz ove grupe su počeli sa glasnim, prizemnim i besmislenim uvredama na račun manastirske bratije - rekli su iz Mitropolije.

- Stati pred ćivot Svetoga Petra, pomiritelja i izmiritelja Crne Gore, a pljuvati po drugima iz svojih ideološko-političkih razloga na verskoj i nacionalnoj osnovi predstavlja nešto što ne sme i neće biti dopušteno u Cetinjskom manastiru - ističe se u saopštenju.

Iz Mitropolije podsećaju da se u ovu svetinju dolazi da se primi blagoslov i da se Bogu pomoli, a ne da se svađa sa monasima i da se pred ćivotom Svetoga Petra izvode privatni performansi i stvara nered i, po kazivanju učesnika incidenta, organizuju protesti.

- Pri čemu ukazujemo i prestupnicima i celoj javnosti da se protest može podržavati na javnom mestu po prethodnoj prijavi i odobrenju, a da protesti u verskim objektima nisu prepoznati niti dozvoljeni važećim propisima. Takav primitivizam ne bi bio dozvoljen nigde u civilizovanom svetu, pa ne treba da bude ni u našoj Crnoj Gori. Ponovo naglašavamo da je pristup Cetinjskom manastiru i ćivotu Svetog Petra svakome građaninu u vreme predviđeno za takve posete i prema pravilima kućnoga reda.

- Ponašanje koje predstavlja širenje verske ili nacionalne mržnje i netrpeljivosti ne može biti dozvoljeno pripadnicima bilo koje verosispovesti i takvi slučajevi će biti prijavljeni nadležnim državnim organima - poručuju iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

 

BONUS VIDEO:

VELIČANSTVENO IZ NIKŠIĆA: Desetine hiljada ljudi na ulicama - litiju predvodi patrijarh Porfirije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!