VREDE "TRI CAREVA GRADA": Srednja medicinska škola u Sremskoj Mitrovici sjajna spona zaposlenih, đaka i roditelja (FOTO)

V. Mitrić

31. 05. 2022. u 20:13

UČENICI Srednje medicinske škole "Draginja Nikšić" u Sremskoj Mitrovici, osnovana davne 1959 godine, koja je, u prvoj generaciji, kada joj je direktor bio i čelnik ovdašnje bolnice, dr Laza Lazić,iznedrila 26 medicinskih sestara, u međuvremenu, postala je jedna od najboljih škola, ne samo u Vojvodini i Srbiji, već i u regionu.

ВРЕДЕ ТРИ ЦАРЕВА ГРАДА: Средња медицинска школа у Сремској Митровици сјајна спона запослених, ђака и родитеља (ФОТО)

Foto: V. Mitrić

Upravo su se, kažu ponosno direktor Đuro Maričić, vredni i uspešni direktor, i predagog Tatjana Vulin i psiholog Sanja Čubrić, vratili njihovi đaci koji su, po ko zna koji put, postali prvaci države u pružanju prve pomoći u konkurenciji 30 medicinskih škola.To je, samo jedno od više stotina uzdarja, svedočanstva učenika i njihovih profesora, u holovima, zbornici, kancelarijama direktora, njegovih sardanika, u sjajno opremljenim kabinetima.

U školi rade 103 profesora, uz stalno angažovanje u nastavi bar desetak vrhunskih lekara, specijalista iz sremskomitrovačke bolnice.U lepom školskom zdanju, površine oko 4000 kvadratnih metara, sve je funkcionalno uređeno od rada u kabinetima i učinicama, do udobnog prostora za predah đaka kao retko gde.Čak 100 učenika ima boravak u obližnjem internatu.Ovde se školuju budući farmaceutski , fizioterapeutski , labaratorijski tehničari medicinske sestre -tehničari, ginekološko akušerski tehničari, zdravstvene sestre i negovatelji.Đaci stižu, osim iz Srema i drugih delova Vojvodine, od Šida, Beočina do Bačke Palanke, Ruskog Krstura...

U školi je, danas, 682 učenika, a svojevremeno je bilo 1100 i više.Škola je, u kvalitetu nastave, po mnogim pokazateljima, uzdarjima i uspesima đaka tokom školovanja, ali i kasnije, uspela da postane ponos srpskog zdravstva, ali i obrazovanja i vaspitanja.U Učleničkom domu radi dosta osoblja, koje je radilo u školi ,pa je ta spona jako važna i za đake, njihove roditelje i zaposlene u kolektivu.

Složan, stručan, odgovoran, posvećen rad zaposlenih, sa pedagogom i psihologom i drugim službama škole, na čelu sa neumornim direktorom Đurom Maričićem, ne daje samo valjane rezultate u nastavi, već i u sjajnoj komunikaciji i razumevanju sa roditeljima.

- Ta spona, koja je, zaista, divna, čvrsta i iskrena veliko je bogatstvo ove škole iz koje pola učenika odlazi na studije, najviše na fakultete poput medicinskog, stomatološkog, farmaceutskog, zdravstvene nege, ali i na društvene fakultete poput prava, književnosti i sociologije. Konkurencija za upis je velika, pa nam stižu najbolji đaci, koji postaju značajni, ali i čuveni u zdravstvu, ne samo u Srbiji.Divno je bitzi deo ovog kolektiva.

Profesorka srpskog jezika i književnosti, živi je svedok, svakodnevno, da ovdašnji đaci odlično uče i druge predmete, osim medicinskih, i stiču značajno šire obrazovanje i kulturu, što u budućem životu, kako narod kaže, „vredi tri careva grada“.Roditelji imaju samo reči hvale.To su nam posvedočili i oni koji su stigli iz Bačke Palanke, koji, u najraćem, poručuju : -Ovo su div junaci vaspitanja, obrazovanja, ali i osećaja za svake dete i svakog čoveka“.

Đaci škole, pre svega farmaceutski tehničari, velike rezultate postižu i na takmičenjima iz preduzetništva, spremaju se, tako, u svakom pogledu, za buduće zanimanje. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)