POTPISAN MEMORANDUM: Pola miliona evra za očuvanje autentičnosti vinarskih sela u opštini Negotin

S. M. JOVANOVIĆ

21. 05. 2022. u 14:10

SA namerom da očuvaju autentičan izgled i namenu negotinskih vinarskih sela Rajac, Rogljevo i Smedovac, poznatim po nadaleko čuvenim kamenim vinskim podrumima, pivnicama, Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ i Republički zavod za zaštitu spomenika kulture u Beogradu potpisali su Memorandum o razumevanju.

ПОТПИСАН МЕМОРАНДУМ: Пола милиона евра за очување аутентичности винарских села у општини Неготин

Foto: S. M. J.

 
Za očuvanje tradicionalne arhitekture i namene kamenih kuća vina na Rajačkim, Rogljevačkim i Smedovačkim pivnicama kod Negotina, Evropska unija je kroz projekat “EU za kulturno nasleđe i turizam”, koji sprovodi GIZ, opredelila 500.000 evra bespovratnih sredstava za meštane ovih sela.

Upravo je iz tih razloga GIZ je potpisao memorandum o razumevanju sa Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture kako bi se ispoštovali svi standardi zaštite, budući da se Rajačke i Rogljevačke pivnice nalaze na preliminarnoj UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine.

-Saradnja sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture nam je veoma bitna za renoviranje kuća i poboljšanje infrastrukture u Rajcu, Rogljevu i Smedovcu, jer želimo da očuvamo autentičan izgled ovih sela i sačuvamo ih od propadanja. Obnovom seoskih kuća u samim selima, kao i pivnica, sačuvaće se bogata istorija i nasleđe ovog vinarskog predela -  rekao je Aleksandar Bec, vođa projekta EU za kulturno nasleđe i turizam.

Foto: EU za tebe

Dubravka Đukanović i Aleksandar Bec

Ovo bi, smatraju nadležni, trebalo da meštanima pomogne da sačuvaju autentičnost i svojih pivnica, da razviju ruralni turizam u ambijentu koji potiče iz 18. i 19. veka, omoguće ovim vinarskim selima da se nađu na svetskoj mapi kulturne baštine, a potencijalnim turistima da uživaju u aktivnom odmoru, aktivnostima u prirodi i obilasku ostalih turističkih i kulturnih atrakcija Negotinske krajine.

- Negotinske pivnice su jedini ruralni prostor u Srbiji očuvan u svom autentičnom izgledu, koji je u određenoj meri sačuvao svoju primarnu funkciju. Zajedno sa vinogradima i selom čine kulturni predeo i čuvaju nematerijano nasleđe koje se prvenstveno ogleda u tradicionalnim znanjima uzgajnja grožđa i proizvodnje i čuvanja vina. Da bi pivnice bile očuvane neophodno je aktivno uključivanje lokalne zajednice sa svim svojim znanjima i iskustvima. Sigurni smo da će sredstva Evropske unije pomoći očuvanju pivnica, koje nažalost sve više propadaju i da će pospešiti lokalno stanovništvo da se aktivno uključi u njihovo očuvanje – kaže dr Dubravka Đukanović, direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Beogradu.

Negotinske pivnice su još 1983. proglašene za nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja, a 2010. su upisane na Preliminarnu Uneskovu Listu svetske kulturne i prirodne baštine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri