U NOVOM SADU POČINJE IZGRADNJA DRUGE PODZEMNE GARAŽE: Ispod Ulice Modene biće 267 novih parking mesta, na tri etaže

Z. GRUMIĆ

20. 05. 2022. u 12:23

U SKLADU sa ranije potpisanim ugovorom o koncesiji između Grada Novog Sada i koncesionara, privrednog društva „Javne garaže“, pripremni radovi na izgradnji druge novosadske podzemne garaže, planirane u Ulici Modene, zvanično počinju idućeg petka, 27. maja.

У НОВОМ САДУ ПОЧИЊЕ ИЗГРАДЊА ДРУГЕ ПОДЗЕМНЕ ГАРАЖЕ: Испод Улице Модене биће 267 нових паркинг места, на три етаже

Grad Novi Sad

Projektom je predviđena izgradnja javne garaže površine 54.853 kvadratna metra, kapaciteta 267 parking mesta na tri podzemne etaže, navedeno je u saopštenju pres-službe Grada.

Precizirano je da će se na prvom podzemnom nivou nalaziti 88, na drugom 87 i na trećem nivou 92 parking mesta. Od tog ukupnog broja, standardna su 245 parking mesta, 14 su za osobe sa invaliditetom i osam za električna vozila.

- Garaža je locirana na prostoru između Ulice Ilije Ognjanovića i Zmaj Jovine ulice a pozicionirana je tako da obezbedi najbolju pristupačnost korisnicima u zonama visoke atraktivnosti. Kolska saobraćajna veza sa uličnom mrežom iz okruženja biće ostvarena preko dve pristupne saobraćajnice iz Ulice Modene, dok će pešacima stepenišnim vertikalama biti omogućen pristup u objekat garaže – navedeno je u saopštenju.

Dinamika radova na izgradnji garaže usklađena je sa dinamikom radova na izmeštanju podzemne infrastrukture, koji započinju u ponedeljak, 23. maja, izmeštanjem taksi stajališta, parking mesta i saobraćaja. Radove na izmeštanju infrastrukture, koja se nalazi u obuhvatu buduće garaže, realizovaće javna i javno-komunalna preduzeća, svako iz svog domena, a u saradnji sa nadležnim gradskim upravama.

Tokom izvođenja radova saobraćaj će biti zabranjen u Ulici Modene (od Bulevara Mihajla Pupina do Zmaj Jovine ulice i Ulice kralja Aleksandra) i slepom delu Ulice Ilije Ognjanovića.

Dok je na snazi privremena izmena režima saobraćaja, dostavna vozila i vozila stanara ulaziće u pešačku zonu kroz postojeći ulaz u Gimnazijskoj ulici, a biće otvoren i novi ulaz u Njegoševoj ulici.

Nakon završetka radova na izgradnji garaže, koji su predviđeni u roku od dve godine, Grad Novi Sad će pristupiti parternom i hortikulturnom uređenju prostora iznad objekta.

- Naročito treba istaći da je projektnim rešenjem očuvano i zaštićeno stablo koprivića koje se nalazi u Ulici Modene.

Garaža u Ulici Modene jedna je od četiri koje su predmet Ugovora o koncesiji za projektovanje, izgradnju, upravljanje i održavanje javnih garaža na teritoriji Grada Novog Sada. Tri podzemne su na lokacijama Modena, Banovina (počeli radovi) i Trg Republike, a nadzemna je u Šafarikovoj ulici.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!