EKSPERTI SAVETA EVROPE ZA BORBU PROTIV TRGOVINE LJUDIMA POSETILI NOVI SAD: U prvom planu prevencija i zaštita žrtava

Z. GRUMIĆ

19. 05. 2022. u 12:34

TRGOVINA ljudima je jedan od najtežih oblika kršenja ljudskih prava i zato se u Novom Sadu preduzimaju brojne preventivne i edukativne aktivnosti radi suzbijanja te negativne društvene pojave, istaknuto je danas prilikom posete tom gradu grupe eksperata Saveta Evrope (SE) zaduženih za borbu protiv trgovine ljudima.

ЕКСПЕРТИ САВЕТА ЕВРОПЕ ЗА БОРБУ ПРОТИВ ТРГОВИНЕ ЉУДИМА ПОСЕТИЛИ НОВИ САД: У првом плану превенција и заштита жртава

Grad Novi Sad

Na području grada Novog Sada je, prema poslednjim podacima, najizraženija seksualna eksploatacija.

- U 2021. godini identifikovano je 14 žrtava, a ove godine četiri i sve su žene. Ljudi treba da budu oprezni kada im se nude toliko dobre prilike da su nerealne, jer u toj prvoj fazi vrbovanja radi se o raznovrsnim primamljivim pozivima putem oglasa, društvenih mreža i slično – rekao je koordinator Tima Nenad Drašković, koji je v. d. zamenika načelnika Gradske uprave za socijalnu i dečju zaštitu.

On je uoči sastanka sa ekspertima izjavio da je u Novom Sadu ostvaren veliki broj preventivnih aktivnosti, poput organizovanja javnih manifestacija i treninga za zaposlene u oblasti zdravstva, obrazovanja i socijalne zaštite.

Preventivne i edukativne aktivnosti sprovedene su i sa mladima, kazao je Drašković i dodao da su posebno važne inicijative radi uključivanja žrtava trgovine ljudima u gradski Akcioni plan zapošljavanja i Lokalni akcioni plan politike za mlade.

Pomoćnik gradonačelnika Stanko Ljubičić izjavio je da poseta eksperata SE znači mnogo za Tim, kako bi u budućem radu bio još efikasniji.

- Trgovina ljudima predstavlja oblik najtežeg kršenja ljudskih prava, i zbog toga smo želeli da na sveobuhvatan i sistemski način pristupimo toj negativnoj društvenoj pojavi koja ima dalekosežne posledice. Imamo odgovornost i obavezu da pomognemo onima koji su ugroženi ali i da delujemo na način da se žrtve što pre prepoznaju. Zato su bitni edukacija i multisektorski pristup – istakao je Ljubičić.


 


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!