NE ZABORAVLJAMO ŽRTVE STRAVIČNE ODMAZDE: Okupator pobio skoro sve muškarce u Ristovcu

Дејан Ристић
Dejan Ristić

19. 05. 2022. u 12:15

Polaganjem venaca i cveća na Spomenik palim ratnicima i rodoljubima od 1912. do 1918. godine u Ristovcu, obeležena je 105. godišnjica Ristovačkog stradanja.

НЕ ЗАБОРАВЉАМО ЖРТВЕ СТРАВИЧНЕ ОДМАЗДЕ: Окупатор побио скоро све мушкарце у Ристовцу

D. Ristić

Predsednik Skupštine Vranja Dejan Tričkovi je podsetio na borbu srpskih ustanika, kao i na stravičnu odmazdu tokom koje su bugarski okupatori spalili nedužne meštane Ristovca.

Nakon gušenja ustanka, a u znak odmazde za diverziju na telekomunikacionim i železničkim vezama u Ristovcu, okupator je maja 1917. godine, na brutalan način pobio skoro sve muškarce u Ristovcu, starije od 12 godina, čime se Ristovačko stradanje, uz žrtve u Surdulici i Uševcu, ubraja u najveća stratišta u ovom delu Srbije.

- Danas izražavamo veliku zahvalnost i poštovanje stradalim precima, i sa još jačom željom, prevazilazeći podele i međusobna nerazumevanja, nastavljamo da gradimo bolju budućnost za generacije koje dolaze - poručio je Tričković.

Skupu se obratila i Olivera Đorđević, predsednica Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. koja je istakla težinu žrtve koju su podnela 53 meštana Ristovca. Na spomen obeležje vence i cveće položile su delegacije Grada Vranja, Vojske Srbije, Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije do 1918, SUBNOR-a i učenika osnovne škole u Ristovcu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!