U ČAST ZNAMENITOM VRNJČANINU U Vrnjačkoj biblioteci predstavljeno stvaralaštvo Miodraga B. Protića

G. ĆIROVIĆ

11. 05. 2022. u 13:09

Povodom obeležavanja 100 godina od rođenja Vrnjčanina Miodraga B. Protića (1922-2014), svestranog, svetski poznatog umetnika, slikara, kritičara i teoretičara umetnosti, pisca, osnivača i dugogodišnjeg direktora Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, u vrnjačkoj biblioteci „Dr Dušan Radić“ priređene su dve izložbe i prigodan program.

У ЧАСТ ЗНАМЕНИТОМ ВРЊЧАНИНУ У Врњачкој библиотеци представљено стваралаштво Миодрага Б. Протића

NB "Dr Dušan Radić"

Protićevo likovno i književno stvaralaštvo predstavljeno je izložbom akvarela u galeriji i postavkom „Nojeva barka“ u salonu biblioteke povodom trideset godina od izlaska iz štampe njegove istoimene, monumentalne trotomne knjige.

NB "Dr Dušan Radić"

"Nojeva barka" Miodraga B. Protića

- Uz akvarele posvećene i nastale u Vrnjačkoj Banji, tu su i originalni dokumenti, rukopisi i važne kritike. Njegova „Nojeva barka“, naročito prvi tom, emotivno je vezana za Banju. Ima tu putpisa i opisa ljudi kakav samo jedan slikar može da napravi. Svako ko pročita ovo delo još jače će se vezati za ovu sredinu - kaže Miodragov sin Predrag Protić.

NB "Dr Dušan Radić"

Akvareli Miodraga B. Protića

Osnovnu školu Miodrag B. Protić je završio u Vrnjačkoj Banji, a gimnaziju u obližnjem Kraljevu. Učio je slikarstvo u Slikarskoj školi Mladena Josića, a nakon završenih studija prava radio je u Ministarstvu prosvete, nauke i kulture.

NB "Dr Dušan Radić"

Miodrag B. Protić

Svoje likovne kritike objavljivao je u brojnim dnevnim listovima i časopisima. Bio je član grupe „Samostalni“, „Decembarske grupe“ i grupe „69“. Izlagao je na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu, predstavljao je Jugoslaviju na umetničkim smotrama u Veneciji, Aleksandriji, Sao Paolu i Tokiju. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja i bio je dugogodišnji član ULUS-a i Jugoslovenske akademije nauka i umetnosti u Zagrebu.

NB "Dr Dušan Radić"

Izložba posvećena Miodragu B. Protiću

SPOMEN SOBA

U aleji velikana u banjskom parku postavljena je bista Miodraga B. Protića, a Boško Ruđinčanin mu je posvetio knjigu „Ka svetu umetnosti“. U ovdašnjem Zamku kulture u junu će biti postavljena izložba koju će prirediti Muzej savremene umetnosti i vrnjački Kulturni centar, dok će u Zavičajnom muzeju biti otvorena i njegova spomen soba.

- Biće pravi izazov izabrati eksponate iz porodičnog legata – naglašava Predrag Protić. - U relativno maloj prostoriji pokušaćemo da smestimo sve periode njegovog bogatog opusa koji će tu zauvek i ostati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju