OBELEŽENA 78. GODIŠNJICA DEPORTACIJE NOVOSADSKIH JEVREJA: Sećanje na žrtve nacizma, zlo da se nikad ne ponovi

Z. GRUMIĆ

26. 04. 2022. u 15:12

KOMEMORATIVNIM skupom ispred novosadske Sinagoge i polaganjem venaca kraj spomen ploče, obeležena je 78. godišnjica deportacije oko 1.900 novosadskih Jevreja u Aušvic i druge nacističke logore smrti, iz kojih se velika većina njih nije vratila.

ОБЕЛЕЖЕНА 78. ГОДИШЊИЦА ДЕПОРТАЦИЈЕ НОВОСАДСКИХ ЈЕВРЕЈА: Сећање на жртве нацизма, зло да се никад не понови

N. Karlić

- Čudovišna politika okupatora tokom Drugog svetskog rata dovela novosadsku Jevrejsku zajednicu na ivicu biološkog opstanka. Danas stojimo ovde sa njihovim potomcima, sa kojima se zajedno sećamo naših rođaka, komšija i sugrađana koji su, samo zato što su bili Jevreji, deportovani u nacističke logore smrti - rekao je Milan Đurić, zamenik gradonačelnika Novog Sada.

Obraćajući se okupljenima u dvorištu Sinagoge, Đurić je poručio da sadašnje i buduće generacije ne smeju da dozvole pojavu bilo kakvog oblika ekstremizma i podela i naglasio da se moramo uvek sećati žrtava nacizma i ukazivati na pogubnost te ideologije.

Predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Mirko Štark je podsetio da su 26. aprila 1944. godine Jevreji, uglavnom žene, deca i stariji, iz novosadske Sinagoge odvedeni u smrt - Otprilike njih 300 se vratilo i oni čine jezgro današnje Jevrejske opštine Novi Sad – rekao je Štark.

Pomenu je prisustvovao i Novosađanin Pavle Katić (95) koji je preživeo nekoliko nemačkih konclogora.

- U logorima sam preživeo nekoliko meseci rada do iscrpljenja. Svi oni koji su bili snažni radili su duže a ostali su postajali invalidi, koje su likvidirali – priseća se Katić. Venac su, uz predstavnike Grada i Jevrejske opštine, položili i predstavnici GO SUBNOR-a.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)