DA SVAKI DAN BUDE DAN PLANETE ZEMLJE: Vranjski gimnazijalci organizovali turu do Šiljatog kamena

Дејан Ристић
Dejan Ristić

22. 04. 2022. u 19:04

Grupa učenika Gimnazije "Bora Stanković" u Vranju je, u zajedničkoj organizaciji sa novoosnovanim ekološkim udruženjem “B’š prirodno”, Dan planete Zemlje obeležila pešačkom turom od 12 kilometara.

ДА СВАКИ ДАН БУДЕ ДАН ПЛАНЕТЕ ЗЕМЉЕ: Врањски гимназијалци организовали  туру до Шиљатог камена

Udruženje "B'š prirodno" Vranje

Tura je krenula od centra grada do lokacije poznate kao Šiljati kamen iznad Vranja. Dan planete Zemlje treba da bude svaki dan tokom čitave godine, a ne samo 22. april, zajednička je poruka svih učesnika ovog poduhvata.

Profesor geografije u Gimnaziji “Bora Stanković” i jedan od osnivača udruženja “B’š prirodnno” Dragan Antić, svakodnevno se trudi da ukaže na važnost očuvanja prirode, kako kroz svoj aktivizam, tako i kroz rad sa učenicima. Najveći problemi današnjice su globalno zagrevanje, sve veće zagađenje životne sredine plastikom i drugim matrijama koje priroda nije u stanju da preradi, kao i sve veća ugroženost biljnih i životinjskih vrsta, smatra on.

- Zbog neracionalne potrošnje prirodnih resursa planeta Zemlja postaje sve ugroženija, jer smo narušili njen prirodni balans. Emisijom štetnih gasova, unošenjem hemijskih supstanci u zemljište, nekontrolisanom sečom šuma dovodimo u pitanje opstanak ljudi kao vrste. Zbog toga se i sve više govori o potrebi održivog razvoja, odnosno razvoju na način da se ne ugrozi opstanak budućim generacijama - ukazuje Antić

Kako kaže, da bismo uspeli u ovome, neophodno je raditi brzo i to na čitavoj planeti, najpre racionalnom potrošnjom prirodnih resursa, prelaskom na alternativne izvore energije, reciklažom otpada, ali i edukacijom dece i omladine.

- Pokazalo se da su čist vazduh, voda i zemljište najvredniji resursi. Zbog toga svako u svom domenu treba da uradi sve što može za ovu našu planetu, i to ne samo na ovaj dan, nego tokom čitave godine. Sve nas bi trebalo da vode slogani "Radi lokalno, misli globalno" ili "Radi ekonomski, misli ekološki” - poručuje profesor Antić, dodajući da su to načela kojima se rukovodi vranjsko udruženje “B’š prirodno”. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori