DRUŠTVENO KORISNI RAD "LEČI": Ustanova razvila sistem podrške štićenika po izlasku na slobodu

S. B.

25. 03. 2022. u 06:45

PO izlasku iz Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu, gde u proseku boravi oko 200 mladih ljudi koji su u sukobu sa zakonom, sistem pruža podršku kako bi se bivši štićenici što pre uključili u društvo.

ДРУШТВЕНО КОРИСНИ РАД ЛЕЧИ: Установа развила систем подршке штићеника по изласку на слободу

Foto: S. Babović

Ovde su razvili sistem za podršku štićenicima po izlasku na slobodu, a na resocijalizaciji se radi i dok su u VP domu, kroz više društveno korisnih programa u saradnji sa gradskim preduzećima, poput rada u rasadniku.

Mogućnosti su različite, a podrška se može dobiti na više adresa, poručuju iz udruženja "Restart" i "Neostart" iz Novog Sada i Beograda, koja su specijalizovana za postpenalnu podršku. Na konferencijama koje organizuju unapređuju i razvijaju saradnju sa vaspitno-popravnim ustanovama za maloletnike i mlade u državi.

- Unapređenje postpenalne podrške i razvijanje održivih resursa u zajednici ključno je za podršku mladima koji su završili proces vaspitno-popravnih mera i izdržavanje kazni zatvora za mlade - navode iz ovih udruženja. Putem konferencija i neposrednih susreta sa svima koji rade u postpenalnoj podršci, apeluje se i na lokalnu zajednicu da se što više uključe u mrežu potpore.

- Radili smo i sa starijima u poslednje vreme i tu smo, upoređujući, i sagledali koliko je mladima potrebna mnogo intenzivnija podrška, na nju dobro reaguju, vezuju se za programe i idu više ka tome da ne završe ponovo u instituciji zatvorenog tipa - navodi Darjan Vulević, stručnjak za postpenalnu podršku.

 

PILOT-PROGRAM - POVERENICI

PROŠLOG decembra je u VP domu startovao i poseban pilot-program podrške štićenicima nakon otpusta. Devetoro mladih koji izdržavaju vaspitne mere posebno se obučavaju za napuštanje ustanove, a na slobodi ih prate poverenici. Za ovaj projekat, u koji je EU uložila 1,4 miliona evra, obučeno je 40 poverenika. Oni se intenzivno uključuju u otpust, a tokom tromesečnog perioda vodiće računa da prethodni rad sa štićenicima u VP domu da željenje rezultate.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

NOVI SNIMAK IZ ARENE: Evo šta se desilo kada su se u hodniku sreli Naneli i Lazarević (VIDEO)