INFORMATIKA ZA SREDNJI VEK: U Pirotu završena prva faza opremanja srednjovekovne tvrđave Momčilov grad

V.Ćirić

04. 03. 2022. u 15:41

PIROĆANCI su završili takozvanu prvu fazu opremanja unutrašnjosti srednjovekovne tvrđave Momčilov grad, koja je podignuta u decenijama pre kosovoskog boja , a poslednjih godina rekonstruisana i dovedena u red i poprimila prvobitni izgled.

ИНФОРМАТИКА ЗА СРЕДЊИ ВЕК: У Пироту завршена прва фаза опремања средњовековне тврђаве Момчилов град

Foto: V.Ć.

Zdanje koje će, uz ostalo biti i okosnica turističke delatnosti, dobilo je savremenu opremu, kako bi se budućim posetiocima dočarala unutrašnjost i nameštaj u prostorijama.

- Tvrđava koja je simbol Pirota, dobila je telekomunikacionu infrastrukuturu, rasvetu, elektroinfrastrukturu, nameštaj. U narednoj fazi biće montirani monitori, multimedija, suvernirnica, brojni edukativni sadržaji kao i grejanje u sunvenirnici, ventilacija, gromobranski sistem. Budući posetioci će na savremen način moći da vide istoriju tvrđave i celog kraja, od srednjeg veka do danas. Biće izuzetno atraktivna za posetioce što će poboljšati našu turističku ponudu-rekao je gradonačelnik Vladan Vasić koji je podsetio da su građevinski radovi minulih godina finansirani iz fondova prekogranične saradnje.

Tvrđava još uvek neće biti otvorena za posetioce iz bezbednosnih razloga, ali će posete biti moguće nakon druge faze. Vrednost okončanih radova u ovoj fazi je oko 8,4 miliona dinara, a sufinansirali su ih grad i Ministarstvo kulture.Kompletan projekat je rađen uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Inače pirotska tvrđava je do pre neoliko godina bila poravo ruglo i stecište polusveta:narkomana i pijanaca tako da se čestit svet klonio ulaska u nju. Nakon okončanja građevinskih radova na svih pet kula,ulazu sa kapijama i stepenicama, poprimila je prvobitni izgled i postala i atraktivno mesto za ovdašnje umetnike i glumce koji su tokom pandemije ovde igrali predstave, a u nekoliko navrata su organizovane i razne druge manifestacije poput izložbi sireva i kačkavalja, izložbi pasa.

U Neposrednoj blizini se gradi i parking za više desetina mesta, tako da neće biti problem za motorizovane turiste da je posete. Atraktivna je i za filmadžije koju su u njoj snimali velika ostvarenja poput Kosovskog boja, serije „Vuk karadžić i slična ostvarenja koja tretiraju epohu. Park koji je unjenom podnožju je takođe rekonstruisan opremljen sadržajima za decu i osvetljen i od tada je omiljeno mesto gde se okupljaju deca i omladina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini