OTVORENI ZA SVE VEROISPOVESTI: U Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu obeležili Svete apostole Filiona i Onisima

S. BABOVIĆ

28. 02. 2022. u 21:23

SEČENjEM kolača danas je obeležen praznik posvećen Svetim apostolima Filimonu i Onisimu, krsna slava Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu.

ОТВОРЕНИ ЗА СВЕ ВЕРОИСПОВЕСТИ: У Васпитно-поправном дому у Крушевцу обележили Свете апостоле Филиона и Онисима

Foto: S. Babović

U jedinstvenoj bogomolji u ustanovi gde borave maloletni delikventi, verski obred obavio je Dragić Ilić, sveštenik Eparhije kruševačke, dok je upravnik VP-a doma Miloš Ristić kolačarstvo predao svom zameniku, Daliboru Betiću.

Proslavi su prisustvovali čelnici grada,više republičkih institucija i lokalnih ustanova, kao i predstavnici Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde. Krst za crkvu osveštan je 2017. godine, a crkva je počela da se gradi 2018. godine, kada su, simbolično, kamen temeljac postavili štićenici. Verski objekat podignut je od izbrušenih i oblikovanih cigli, koje su ranije bile u jednom od starih objekata VP doma,skoro sasvim izgorelog u požaru.

U VP-domu u proseku boravi oko 200 štićenika po vaspitnim merama od šest meseci do četiri godine. Ovde godinama postoji i praksa lomljenja božićne česnice, sa zlatnikom, proslava Svetog Save, a osim štićenicima pravoslavne vere koji praktikuju veru i kroz postove, u kuhinji VP doma se priprema i posebna hrana u danima važnim za pripadnike svih drugih veroispovesti.

 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!