GRAD KUPUJE DOM VOJSKE: Lokalna samouprava u Požarevcu na pragu transakcije sa Ministarstvom odbrane

D. NOVKOVIĆ

22. 02. 2022. u 07:26

GRAD Požarevac prihvatiće ponudu Ministarstva odbrane da za 644.777 evra kupi zgradu Doma Vojske u Ulici Vojislava Dulića, u centru grada, površine 1.600 kvadrata.

ГРАД КУПУЈЕ ДОМ ВОЈСКЕ: Локална самоуправа у Пожаревцу на прагу трансакције са Министарством одбране

Foto D. Novković

Navedena suma za spratni objekat, sazidan početkom prošlog veka, trebalo bi da se isplati u pet jednakih godišnjih rata. Pošto se ova odluka ozvaniči na narednoj sednici Skupštine grada, uslediće prihvatanje ponude dostavljene 9. februara ove godine i sklapanje ugovora sa Ministarstvom.

Dom Vojske grad pokušava da pribavi još od 2006. godine. Ovaj objekat nuđen je na prodaju u više navrata, ali do promene vlasnika nije došlo. Njegova prvobitna cena iznosila je 1,8 miliona evra, što je bilo previše za grad, pa je ponudio da izgradi vojne stanove i razmeni ih za zgradu, ali to nije prihvaćeno. Poslednja cena, od pre par godina, bila je milion evra, što je gradu, takođe, bilo skupo.

Zgradu u kojoj se nalazi Dom Vojske, 1909. godine, podigao je trgovac Milorad Karamarković. U njemu se prvobitno nalazio hotel "Grand", a vojsci je ustupljen pedesetih godina prošlog veka. Kako je navedeno u predlogu odluke o kupovini za 645.000 evra, u ovu zgradu, koja se nalazi prekoputa Gradske uprave, biće smeštene pojedine gradske službe.

Međutim, zgrada će pre toga morati kompletno da se renovira, ne samo iznutra, već i spolja, jer joj delovi fasade godinama otpadaju, pa su zbog toga na trotoar postavljene metalne zaštitne ograde.

Već pazareni kvadrati

ZA smeštaj nekih javnih preduzeća, Požarevac je krajem prošle godine kupio još jednu zgradu, u samom centru grada, koja je pripadala Komercijalnoj banci. Njena površina je 1.300 kvadrata, a cena koju je za nju plaćena iznosi 71.760.500 dinara.

PLAN

U MASTER plan prodaje vojnih nepokretnosti u Požarevcu, Ministarstvo odbrane je uvrstilo pet objekata. Osim Doma Vojske, tu su još kasarna na Sopotu koja ima 40 objekata i zauzima 12 hektara, skla dišta u Ćirikovcu i Ljubičevu, te vežbalište u Vinogradskoj ulici, u blizini Saborne crkve.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave