POČELA MEĐUNARODNA GODINA STAKLA: Kustos paraćinskog muzeja onlajn učesnik ceremonije otvaranja

Зорана Рашић
Zorana Rašić

12. 02. 2022. u 14:23

U ŽENEVI je od 10. do 12. februara održana međunarodna konferencija kojom je označen početak Međunarodne godine stakla.

ПОЧЕЛА МЕЂУНАРОДНА ГОДИНА СТАКЛА: Кустос параћинског музеја онлајн учесник церемоније отварања

Foto: Zavičajni muzej Paraćin

Među 140 učesnika iz celog sveta, svečanoj ceremoniji je onlajn prisustvovala i Tijana Pešić iz paraćinskog Zavičajnog muzeja kao član Saveta Međunarodne godine stakla u okviru radne grupe 14 koja obuhvata stručnjake posvećene zaštiti staklarstva u jugoistočnoj Evropi.

Foto: Zavičajni muzej Paraćin

Tijana Pešić

Ujedinjene nacije su u decembru prošle godine proglasile 2022. godinu za međunarodnu godinu stakla, pa je ceremoniju u Ženevi, između ostalih, otvorio i generalni sekretar UN Antonio Guteres, a zatim su naredna dva dana istaknuti stručnjaci za staklo iz celog sveta održali predavanja iz ove oblasti.

Povodom učešća na internacionalnoj konferenciji, Tijana Pešić kaže da je to bila velika čast kako za nju lično, tako i za Zavičajni muzej Paraćin.

- To nam je pružilo priliku da naše staklo i njegov značaj afirmišemo na pravi način, a prifesionalno mi puno znače mogućnosti za saradnju sa kolegama iz Evrope kroz aktivnosti Međunarodne godine stakla. Ti kontakti i razmena iskustava takođe će doprineti i da staklarsko nasleđe Paraćina i Srbije bude predstavljeno međunarodnoj zajednici, što do sada nije bio slučaj – navodi Pešćeva.

Foto: Zavičajni muzej Paraćin

Paraćinski muzej i Institut za kreativno preduzetništvo i invocacije uključili su se još u novembru 2020. godine u ove aktivnosti, pokrenuvši inicijativu DigitalGlassSerbia kako bi se pridružili proslavi Međunarodne godine stakla i predstavili staklo iz Paraćina.

Reč je o inicijativi koja je usmerena na oživljavanje i revitalizaciju staklarstva kroz zaštitu staklarskog nasleđa, kreativno preduzetništvo i digitalnu umetnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)