VEČNO HVALA RUSIMA KOJI SU SE BORILI ZA SLOBODU SRBIJE: Izložba o pomoći ruskih dobrovoljaca srpskoj braći

Дејан Ристић
Dejan Ristić

12. 02. 2022. u 13:50

U pozorištu “Bora Stanković” u Vranju je, u prisustvu brojnih zvanica, svečano otvorena izložba „Povratak generala – 145. godišnjica dolaska ruskih dobrovoljaca u Srbiju“, autora prof. dr Alekseja Timofejeva.

ВЕЧНО ХВАЛА РУСИМА КОЈИ СУ СЕ БОРИЛИ ЗА СЛОБОДУ СРБИЈЕ: Изложба о помоћи руских добровољаца српској браћи

D Ristić

Rizikovati svoj život za nekog drugog, najbolja je potvrda prijateljstva i želje da se pravoslavni svet, posle viševekovnog ropstva, oslobodi turske hegemonije, rekao je otvarajući izložbu predsednik gradskog parlamenta, dr Dejan Tričković.  

Autor izložbe, prof. dr Aleksej Timofejev rekao je na otvaranju da se zapravo radi o dve komplementarne izložbe. U jednom delu se nalazi postavka posvećena generalu Černjajevu a u drugom, izložba posvećena Vasiliju Polenovu, priznatom ruskom slikaru i crtaču. 

- Obe izložbe posvećenu su jednom neobičnom događaju. Istorijat rusko – srpskih odnosa dosežu i do perioda Svetog Save. Iz godine u godinu ti odnosi se produbljuju. Međutim krajem 19. veka dolazi do masovnog kontakta dva naroda. Učeni ljudi, seljaci, vojnici, uz pomoć Ruske pravoslavne crkve, dolaze u Srbiju kao dobrovoljci kako bi pomogli pravoslavnoj braći koji su bili pod vlašću Osmanlija - istakao je u svojoj besedi, prof. dr Timofejev. 

Postavka, koja ima izuzetan značaj za srpsku ali i rusku istoriju, čine digitalizovani materijali iz zbirke Državnog istorijskog muzeja, iz albuma “Uspomene iz Srbije”, lične zabeleške i prepiska predvodnika dobrovoljačkog pokreta, generala Černjajeva sa organizatorima pokreta. Izložba je dopunjena i ilustracijama fotografija, karata i litografija.  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?