TUGA NA JUGU SRBIJE: Preminuo Milovan Ilić poznatiji kao Miki Mazalo

Дејан Ристић
Dejan Ristić

10. 02. 2022. u 14:20

MILOVAN Ilić, poznatiji kao Miki Mazalo, svestrani umetnik i kulturni stvaralac juga Srbije, preminuo je u sredu u 73. godini.

ТУГА НА ЈУГУ СРБИЈЕ: Преминуо Милован Илић познатији као Мики Мазало

FOTO: Privatna arhiva

Rođen je u Vladičinom Hanu, gde je završio osnovnu školu, a obrazovanje je nastavio u Srednjoj umetničkoj školi u Nišu. Radnu karijeru je počeo u nekadašnjoj vranjskoj fabrici obuće "Koštana", a onda sve više počeo da se bavi umetnošću i kulturom. 

Ilić je bio slikar, dugogodišnji scenograf Pozorišta “Bora Stanković” u Vranju i radnik Centra za kulturu u Vladičinom Hanu, novinar-saradnik dnevnih novina, autor "Idem i beležim" i kasnije "Sedim i besedim", čuvenih satirično-humorističkih kolumni vranjskog nedeljnika "Slobodna reč". Tokom sedamdesetih godina prošlog veka, Ilić je pisao i za čuveni satirični časopis "Ošišani jež", zajedno sa svojim prijateljem i imenjakom i prezimenjakom Minimaksom.

Bio je jedan od osnivača vranjske Škole animiranog filma i Dečijeg pozorišta “Crvenkapa” u Vladičinom Hanu. Bavio se grafologijom i kaligrafijom, autor je i velikog broja pozorišnih plakata. Bio je i jedan od tvoraca italijansko - jugoslovenskog brenda patika "Kosimod". Za sobom je ostavio i bogati slikarski opus u vidu slika i grafika.

Ostaće upamćen i kao boem starog kova, odan prijatelj, zanimljiv sagovornik i ljubitelj evrgrin muzike. Kako je sam govorio, od kad zna za sebe, bio je odan čitalac "Večernjih novosti". Milovan Ilić je iza sebe ostavio ćerku Anu i unuku Katarinu. Sahranjen je u četvrtak u porodičnoj grobnici u Vladičinom Hanu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024