VATROMET ZA SVETLEĆE ZMAJEVE: U Novom Sadu večeras spektakularno otvoren Kineski festival svetla (FOTO)

S.B.

31. 01. 2022. u 21:13

SPEKTAKULARNIM vatrometom i jedinstvenom, monumentalnom izložbom svetlećih lampiona obogaćenom figurama iz životinjskog carstva, večeras je u Limanskom parku u Novom Sadu upriličen četvrti po redu Kineski festival svetlosti, kojim je proslavljena kineska Nova godina.

ВАТРОМЕТ ЗА СВЕТЛЕЋЕ ЗМАЈЕВЕ: У Новом Саду вечерас спектакуларно отворен Кинески фестивал светла (ФОТО)

Foto: N.Karlić

 Postavka igre svetla na radost mnogobrojnih mališana, ali i njihovih roditelja, delo je umetnika iz kineske provincije Sečuan i moći će da se pogleda sve do 13. februara.

Manifestaciju je otvorio Miloš Vučević, novosadski gradonačelnik, koji je tom prilikom naglasio da je Evropska prestonica kulture ponosna na prijateljstvo sa svim narodima i državama.

- Naravno, i sa našim kineskim prijateljima, sa kojima dočekujemo novu lunarnu godinu, koja će, kako kažu, biti stabilna, ali i dinamična. Nama je cilj da to iskoristimo i da stalno napredujemo. Srećan sam što je postavka svetlosnih ukrasa svake godine veća i bogatija, a verujem da ćemo uskoro imati ceo Limanski park pokriven instalacijama koje pokazuju čelično prijateljstvo naroda Srbije i Kine. Raduje me godina pred nama i svima nam treba svetlosti kao optimizam koji ovaj festival najavljuje - rekao je gradonačelnik Vučević.

Naš istaknuti umetnik, Slobodan Trkulja, koji sa svojim orkestrom Balkanopolis već šest godina nastupa u najmnogoljudnijoj zemlji na planeti, inicijator je i osnivač festivala koji, kako je istakao, potvrđuje tradicionalno prijateljstvo naroda dve države.

- Naš grad je jedan od retkih u Evropi čiji građani imaju prilikui da uživaju u festivalu koji donosi duh tradicije i simbolike drevne Kine. Kao jedan od kulturnih poslenika zajedno sa svojim kolegama ulažem napore za jačanje saradnje . Bez obzira na udaljenost naših zemalja, večeras u istoj svetlosti i radosti dočekujemo kinesku novu godinu, godinu vodenog tigra – rekao je Trkulja.

BONUS VIDEO: SPEKTAKULARNA SVETLOSNA ČAROLIJA NA SAVA PROMENADI: Otvoren Kineski festival u čast dočeka nove godine

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave