U 2021. NA SEVERU KiM ROĐENO 424 BEBE: Načelnik ginekologije KBC Kosovska Mitrovica apelovao na sve buduće majke da se vakcinišu

Tanjug

31. 12. 2021. u 16:13

U PORODILIŠTU na severu Kosovske Mitrovice tokom 2021. godine rođeno je 424 beba, kaže načelnik odeljenja ginekologije u KBC Kosovska Mitrovica Saša Zakić.

У 2021. НА СЕВЕРУ КиМ РОЂЕНО 424 БЕБЕ: Начелник гинекологије КБЦ Косовска Митровица апеловао на све будуће мајке да се вакцинишу

Foto: G.Šljivić

- Broj rođenih beba u godini za nama je 424, što nije konačan broj, jer na odeljenju ginekologije imamo još žena čiji se porođaj očekuje -  rekao je Zakić za Kosovo onlajn.

Istakao je da je tokom godine koja je na izmaku manji broj novorođenčadi u odnosu na prethodne godine, a kao uzrok za to vidi pandemiju korona virusa i situaciju na KiM.

Apelovao je na sve žene koje žele da se ostvare kao majke da se vakcinišu i naglasio da nema bojazni od vakcine, jer se pokazalo da vakcinacija štiti i trudnicu i bebu.

- Pored političko-bezbednosne situacije na Kosovu, na manji broj rođenih beba najviše je uticao strah od kovid infekcije. Apelovao bih na sve žene koje su u reproduktivnom periodu i koje žele da ostvare trudnoću da se ne plaše kovid infekcije, mi imamo siguran lek, a to je vakcinacija - naveo je Zakić.

On je naglasio da ginekološko-akušerska sekcija srpskog lekarskog društva i Svetska zdravstvena organizacija predlažu vakcinaciju tokom trudnoće.

- Vakcina je bezbedna i za trudnice i za plod. Takođe apelujem na trudnice da ne rade prekid trudnoće iz straha od kovida, jer posledice mogu biti mnogo teže nego da trudnica oboli od kovida -  poručio je Zakić.

Zakić je napomenuo da je tokom pandemije bilo žena koje su bile kovid pozitivne, ali da su sve trudnice i bebe prošle bez težih posledica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)