POHVALE GODE I - OBAVEZUJU: I predsednik Srbije istakao domaćinsko poslovanje čelnika Aleksinca

D.Alihodžić

16. 12. 2021. u 06:30

OPŠTINA u Aleksincu će ovu godinu završiti sa 200 miliona viška u kasi, koja je, inače, bila projektovana na milijardu i 300 miliona dinara.

ПОХВАЛЕ ГОДЕ И - ОБАВЕЗУЈУ: И председник Србије истакао домаћинско пословање челника Алексинца

Foto Z. Rakić

A, za domaćinsko poslovanje - kao svojevrsnu nagradu - iz državne kase su dobili 10 miliona dinara i javnu pohvalu predsednika Srbije. Aleksandar Vučić je, naime, tokom nedavnog boravka u Nišu i u ovom delu Srbije upravo Aleksinac istakao kao pravi primer fiskalne discipline.

- Pohvale prijaju, ali naglašavam da sam punu kasu zatekao pre nešto više od godinu dana, nasledivši je od prethodnog čelnika lokalne samouprave Nenada Stankovića - objektivan je prvi čovek Opštine, naprednjak Dalibor Radičević.

- Sređivanje lokalnih finansija, inače, ovde traje od 2012. i mi se ne zalećemo u projekte koje ne možemo da finansiramo. Zato je država uvek spremna da nam pomogne, pa smo u godini na izmaku uradili mnogo na putnoj infrastrukturi, te značajno investirali u škole i domove kulture.

Kaže i da u opštini koja ima ukupno 72 naseljena mesta mora dobro da se planira, da niko ne bude zapostavljen. Tako, svake godine poneko selo dobije put, negde se obnovi škola, a negde dom kulture, a za dogodine su planirana kapitalna ulaganja u zdravstvo. Kako je najavljeno, Stara hirurgija će posle renoviranja postati Centar za dijalizu, što će olakšati život 60 Aleksinčana koji, sada, tri puta sedmično moraju da putuju u Niš. Biće prošireni i bolnički kapaciteti, pa će na novih 4.000 kvadrata - između ostalog - biti mesta i za pet novih hirurških sala.

Sedište lokalne samouprave u Aleksincu, Foto: D. Alihodžić

Lokalnoj samoupravi predstoji i rekonstrukcija magistralnog cevovoda pitke vode - od jezera Bovan, do fabrike u Subotincu. Pored zamene betonskih cevi starih više od tri decenije, razmišlja se i o proširenju kapaciteta prema Ražnju i Sokobanji.

- Uprkos stvaranju boljih uslova za život, zabrinjavajuće je što se u Aleksincu godišnje rodi 350 do 400 beba, a premine oko hiljadu naših sugrađana. Tokom poslednjih 30 godina, broj stanovnika nam je sa 65.000 "pao" na 48.000 i ovde migracije nisu najveći problem, već je to skroman natalitet. Zato novčano stimulišemo rađanje i spremni smo da se priključimo svakom državnom projektu koji vodi ka tome da nas bude više - zaključuje predsednik Opštine u Aleksincu Dalibor Radičević koji je po zanimanju mašinski inženjer, a na čelo lokalne samouprave je došao posle šestogodišnjeg poslaničkog staža.

Dalibor Radičević, Foto D. Alihodžić

STANDARD

U ALEKSINCU je 2012. bilo 6.640 zaposlenih, a ove godine ukupno 9.244. U istom uporednom periodu, broj ljudi bez radnog mesta je sa 8.000 smanjen na tačno 5.442. Prosečna plata u gradu na Moravici je sa 32.531 u 2012. "skočila" na sadšnjih 51.631 dinar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)