AUTOBUS UMESTO VOZA: Zbog izgradnje brze pruge, prekinut putnički saobraćaj od Novog Sada do Subotice preko Vrbasa

Z. Rajić

15. 12. 2021. u 06:21

OD kada je preduzeće "Srbija voz" uvelo novi red vožnje pre dva dana, prekinut je saobraćaj na pruzi Novi Sad - Subotica preko Vrbasa i Bačke Topole.

АУТОБУС УМЕСТО ВОЗА: Због изградње брзе пруге, прекинут путнички саобраћај од Новог Сада до Суботице преко Врбаса

Saobraćaj čeka brzu prugu, Foto L. K.

Razlog je izgradnja brze pruge na toj deonici, sa koje će vozovi, dok se ne završe radovi, biti "prebačeni" na alternativni pravac Novi Sad - Subotica preko Bogojeva i Sombora. Iako se obustavljanje saobraćaja preko Vrbasa i Bačke Topole očekivalo, ono je ipak zateklo putnike koji su koristili tu liniju, pa se oni sada snalaze putujući taksijem, kolima i autobusom.

- Kondukteri su nagoveštavali da bi saobraćaj između Vrbasa i Novog Sada po novom redu vožnje mogao da bude ukinut, ali ni sami nisu bili sigurni u to. Nikakvog zvaničnog obaveštenja nije bilo, tako da je usledio šok kad je voz na toj relaciji odjednom stao - napominje Laslo Kiš, koji je svakodnevno putovao železnicom na posao iz Zmajeva u Novi Sad.

Vrbas će dobiti novu i zadržati staru stanicu, Foto M. V.

Vozovima od Vrbasa do Novog Sada su sa Železničke stanice u Zmajevu, preko Stepanovićeva, Kisača i Rumenke, putovali i žitelji Ravnog Sela, Kucure i Bačkog Dobrog Polja u opštini Vrbas.

- Polasci autobusa su proređeni, zbog čega većina putnika, koja je koristila voz, sada grupno putuje kolima do Stepanovićeva, a odatle gradskim autobusom do Novog Sada.

Sastavili smo peticiju sa oko 500 potpisa, kojom ćemo početkom iduće godine tražiti da gradski autobus redovno saobraća od Zmajeva i Ravnog Sela do Novog Sada - rekao je Kiš.

Zmajevčani ostali bez prevoza, Foto L. K.

Predviđeno je da radovi na trasi Novi Sad - Subotica preko Vrbasa, koja će biti deo brze pruge od Beograda do Budimpešte, budu završeni do 2025. godine. Za to vreme biće pojačan saobraćaj od Novog Sada do Subotice preko Bogojeva, za šta su, prema rečima Milorada Stanišića, pomoćnika predsednika Opštine Odžaci, zamenjeni koloseci i rekonstruisane skretnice u Karavukovu i Odžacima, što je povećalo brzinu vozova na 80 kilometara na sat. Na novoj pruzi vozovi će razvijati brzinu od 200 kilometara na čas, i relaciju od Novog Sada do Subotice, dugu 108,2 kilometra, prelaziti za 30 minuta.

OSTAJU STARA STANICA I PRUGA

BRZA pruga od Novog Sada do Subotice doneće tri nove železničke stanice - u Rumenki, Lovćencu i Vrbasu. Od mašinovođa, koji su dosad vozili na toj relaciji, saznali smo da će u funkciji ostati sadašnja stanica u Vrbasu, kao i stari pravac od ovog grada do Sombora, za vozove manjih brzina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba