"ORUŽJE" ZA KORONU: Negotinski Zdravstveni centar, u staroj bolnici, konačno dobio centralni dovod kiseonika

S. M. JOVANOVIĆ

09. 12. 2021. u 08:25

ZDRAVSTVENI centar je konačno dobio centralni dovod kiseonika za 65 bolničkih mesta na Internom, Grudnom i Odeljenju neurologije.

ОРУЖЈЕ ЗА КОРОНУ: Неготински Здравствени центар,  у старој болници,  коначно добио централни довод кисеоника

Foto S. M. Jovanović

Uvođenje sistema za zbrinjavanje pacijenata kojima je kiseonik neophodan ovoj zdravstvenoj ustanovi je omogućilo resorno ministarstvo, a vrednost investicije za malo premašuje osam miliona dinara. Od toga, centralni dovod je koštao 1,7 miliona, a ostatak sume je potrošen na prateće građevinske radove koje je obavila ekipa firme "Đerdap usluga". Za razvođenje sistema i postavljanje podstanice bila je zadužena kompanija "Meser tehnogas".

- U tri klinička odeljenja stare bolnice su, po završetku ovog posla, stvoreni znatno bolji uslovi za tretman pacijenata. Najviše će, međutim, biti rasterećene naše medicinske sestre koje su do sada morale da kroz hodnike tegle boce teške 80 kilograma - kaže dr Jasmina Jelenković, specijalista pneumoftiziologije i vršilac dužnosti direktora Zdravstvenog centra u Negotinu.

U trenutnoj pandemiji i još složenoj epidemiološkoj situaciji, centralni dovod kiseonika će medicinskom osoblju omoućiti da u proširenom kapacitetu zbrinjava obolele od kovida, posebno one sa najtežom kliničkom slikom.

Ali, po rečima dr Jelenković, medicinski kiseonik značajnu primenu ima i u terapeutske svrhe - naročito kada je u pitanju aktuelno zaražavanje koronom, kod kojeg je jedna od indikacija lečenje hipoksičnih stanja, kada kiseonik "padne" ispod određenog nivoa...

- Pri realizaciji projekta je posebno važno to što je ostavljena mogućnost da medicinski gasovi u doglednom periodu budu razvedeni i do nove bolnice, te intenzivnih jedinica, hirurških sala, Ortopedije, Urologije i Ginekologije - zaključuje v.d. direktora Zdravstvenog centra u Negotinu dr Jasmina Jelenković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

TREĆI MANDAT NA ČELNOJ FUNKCIJI U KCNS: Bojan Panaotović ponovo direktor Kulturnog centra Novog Sada