POSLE KOVIDA OSVOJIO ARARAT: Dejan Tasković iz Vladičinog Hana uspeo da se oporavi i ostvari veliku želju

D. RISTIĆ

03. 12. 2021. u 14:30

DEJAN Tasković, član Planinarsko-speleološkog kluba "Dvig" iz Vladičinog Hana, uspeo je da se popne na najviši vrh planine Ararat u Turskoj, i to nakon preležanog kovida.

ПОСЛЕ КОВИДА ОСВОЈИО АРАРАТ: Дејан Тасковић из Владичиног Хана успео да се опорави и оствари велику жељу

Dejan Tasković, Foto Privatna arhiva

Iako već duže vreme ima želju da se popne na vrh biblijske planine, splet okolnosti je uredio da se to dogodi nekoliko meseci nakon što se oporavio od infekcije virusom korona. Tasković, inače službenik Uprave granične policije i komandir u stanici granične policije Prohor Pčinjski, na vrh Ararata je došao tokom ekspedicije u kojoj su bili planinari iz nekoliko klubova iz Srbije, ali i iz Hrvatske i Makedonije.

Ekspedicija je krenula iz mesta Dogubajazit, odakle obično počinje osvajanje čuvenog planinskog vrha. Planinarima su na raspolaganju dva logorišta, na 3.200 i 4.200 metara nadmorske visine. Do visine od 4.700 metara nije potrebna posebna alpinistička oprema, a nakon toga, u narednih nešto manje od 500 visinskih metara, kreće finalni uspon do vrha.

Tokom uspona stalno ga je pratio crv sumnje da neće uspeti jer zbog preležanog kovida pripreme nije obavio onako kako bi trebalo.

- U meni se odvijala stalna unutrašnja borba, nisam bio fizički najspremniji i tokom oporavka sam nabacio nekoliko kilograma viška, ali sam bio rešen da ostvarim to što sam naumio. Najteže je bilo tokom uspona pred sam vrh, negde oko četiri ujutru, kada na temperaturi od - 12 stepeni, zbog ledenog vetra imate osećaj da je mnogo hladnije - priča Dejan.

SIMBOLIKA

TASKOVIĆ kaže da su uslovi za uspon na Ararat dobri i da penjanje nije previše zahtevno. Ono što planinare širom sveta privlači je simbolički značaj planine za hrišćane, te njena drevna i burna istorija. Pored toga, osvajanje vrha prati posebna satisfakcija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)