PREDAVANJE OGNJENA KARANOVIĆA: NDH, srpsko-hrvatski odnosi i sastanak Pavelića sa Hitlerom

V.N.

26. 11. 2021. u 12:44

VELIKI serijal razgovora o srpsko-hrvatskim odnosima u 20. veku msr Ognjen Karanović nastavlja pitanjem istorije NDH u periodu od 1942. do 1944. godine, naglašavajući kako se u raspravama o NDH ovo razdoblje često izostavlja, dok je fokus uglavnom na nastanku tvorevine, o čijoj smo „državnosti" slušali na prošlom predavanju.

ПРЕДАВАЊЕ ОГЊЕНА КАРАНОВИЋА: НДХ, српско-хрватски односи и састанак Павелића са Хитлером

foto: KCNS

Uz problematiku karakterisanja NDH kao države može se govoriti i o njenoj nefunkcionalnosti kada je reč o organizovanju vlasti i zavođenju reda i mira na njenim teritorijama. Teror ustaških vlasti zaslužan je za pojavu pokreta otpora koji su uslovili bezbedonosnu i političku katastrofu NDH u trenucima kada je osovinskim silama pacifikacija zemlje bila najpotrebnija.

Prema rečima Ognjena Karanovića, Ante Pavelić je 1942. „napravio jedno jeftino pozorište" obnovom rada Hrvatskog državnog sabora, koji je kao „narodno predstavništvo" (koje narod nije ni birao) trebalo da potvrdi da NDH ima državnost i da je po svim parametrima stabilna.

Martovski pregovori, Pavelićev sastanak sa Hitlerom, reforme službi bezbednosti i kriza koja je dokazala da je NDH ništa drugo do „dobro organizovana banda", detaljan je i slikovito predstavljen uvod u naredno predavanje na kom će biti reči o državnom udaru.

Predavanje msr Ognjena Karanovića na temu „Istorija NDH od 1942.do 1944: srpsko-hrvatski odnosi u Drugom svetskom ratu“ može se pogledati na Jutjub kanalu KCNS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)