"ZASLUŽILI SU OVAKAV OBJEKAT": Položen kamen temeljac za vrtić u Goraždevcu

Novosti online

18. 11. 2021. u 18:53

POMOĆNICA direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Jelena Stojković položila je danas kamen temeljac za novi vrtić u Goraždevcu, zajedno sa vladikom raško-prizrenskim i kosovsko-metohijskim Teodosijem i predsednikom Privremenog organa za opštinu Peć Milošem Dimitrijevićem.

ЗАСЛУЖИЛИ СУ ОВАКАВ ОБЈЕКАТ: Положен камен темељац за вртић у Гораждевцу

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Ova predškolska ustanova koja se gradi na crkvenoj zemlji prostiraće se na površini od 460 metara kvadratnih i moći će da primi 60 mališana. Njegov završetak očekuje se na proleće sledeće godine.

Vrtić će imati dve smeštajne jedinice - za jaslenu grupu i grupu dece od dve do sedam godina. Radove finansira Vlada Republike Srbije preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju, a ukupna vrednost projekta iznosi 36 miliona dinara.

- Ova sredina dugo čeka jedan ovakav objekat, zaslužila ga je. Čestitam predsedniku, preosvećenom vladiki i svim porodicama na ovom objektu koji danas počinje sa izgradnjom. Ovo nije običan kamen temeljac, danas smo uz blagoslov vladike položili kamen temeljac za objekat koji ima veliku simboliku i simbolizuje napredak, simbolizuje bolji život, podmladak -  navela je Stojkovićeva.

S obzirom da se radi o povratničkom mestu, da osim škole, u kojoj se izvodi pripremni predškolski program, ne postoje drugi objekti koji bi zadovoljili potrebe sve većeg broja stanovnika i sve većeg broja dece, Vlada Srbije je preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju izdvojila sredstva za  izgradnju ovog vrtića.

Vladika Teodosije istakao je da se eparhija zajedno sa svojom državom trudi da doprinese opstanku i životu na Kosovu i Metohiji.

- Obnavljamo crkve, obnavljamo domove, evo danas ovde je postavljen kamen temeljac za obdanište, za najmlađe. To je znak da će se deca ovde rađati da će se ovo selo obnavljati i da ćemo u budućnosti biti ono što smo i sada i što smo i bili - istakao je vladika.

Predsednik Privremenog organa za opštinu Peć Miloš Dimitrijević rekao je da moramo da podržimo život kako bismo mogli da opstanemo na ovim prostorima.

- Imati crkvu i državu Srbiju uz sebe je veliki blagoslov i naš narod koji živi ovde trebalo bi da bude svestan koliko je to važno za našu dalju borbu i život svih nas - istakao je Dimitrijević.

BONUS VIDEO - SVEDOK SRPSKE ISTORIJE: Saborna crkva u Beogradu čuva mošti careva i vladara

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)