GEOTEHNIČKA ISPITIVANJA NA STAROM GRADU: Pripreme za novi most

N. Janković

17. 11. 2021. u 10:51

FIRMA “DB Inženjering” započela je geotehnička i geomehanička ispitivanja nephodna za izradu projekta, za budući most koji treba da poveže Zlatiborski put i užički Stari grad. Radove na istraživanju terena finansiraju Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija sa 10 miliona i grad Užice sa 5 miliona dinara.

ГЕОТЕХНИЧКА ИСПИТИВАЊА НА СТАРОМ ГРАДУ: Припреме за нови мост

Grad Užice

Na ovom mestu izgradiće se pešački most, a ovaj posao nastavak je započete rekonstrukcije Starog grada. Do sada je u rekonstrukciju srednjovekovnog zdanja uloženo oko 70 miliona dinara.

- Od vlade Srbije dobili smo 45 miliona dinara, lokalna samouprava uložila je 16 miliona, a američka ambasada donirala je dodatnih 8 miliona. Do sada, urađena je rekonstrukcija svih zidina, donjeg, srednjeg i gornjeg dela tvrđave. Završili smo i dva sprata kule – rekao je Dragoljub Stojadinović, zamenik gradonačelnika – U toku je izrada novih projekata za vodenu kulu i vidikovac, koji će biti gotovi do kraja godine.

Gradska vlast razmatra mogućnost, zbog velikog interesovanja posetilaca, da Stari grad vikendom bude otvoren.

Kada je reč o mostu, turističkoj atrakciji koja će povezati prometni magistralni put i tvrđavu, u okviru trenutnih radova biće izvršena bušenja i sa jedne i sa druge strane Starog grada. Nakon toga završiće se izrada dokumentacije za viseći most koji će biti dugačak oko 105 i širok 3 metra.

- Nadamo se da ćemo tokom sledeće godine kompletirati dokumentaciju i krenuti u radove. Ovom dokumentacijom predviđeno je da se urade pristupne staze prema mostu, osvetljenje, studija opravdanosti, sva dokumenta koja su neophodna kako bi se kompletirao projekat budućeg mosta – naglasio je Nikola Maksimović, direktor Javnog preduzeća „Užice razvoj“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a