POLOŽENI VENCI NA PUŠKINOVOM TRGU: Subotica obeležila 103 godine od oslobođenja

J. L.

14. 11. 2021. u 12:32

POLAGANjEM venaca na spomen ploču na Železničkoj stanici i na spomenik Junacima palim za oslobođenje i ujedinjenje 1912-1918 na Puškinovom trgu obeleženo je 103 godine od oslobođenja Subotice u Prvom svetskom ratu.

ПОЛОЖЕНИ ВЕНЦИ НА ПУШКИНОВОМ ТРГУ: Суботица обележила 103 године од ослобођења

Foto:subotica.com

Nikola Jovičić je potomak Gvozdena Jovičića, narednika Kraljevine Jugoslavije, koji je učestvovao u svim ratovima od 1912. do 1918. godine, a na ovaj način čuva uspomenu na njega i njegove saborce.

-Moj prađed je često bio na vojnim vežbama u ovim krajevima i Drugi svetski rat je dočekao kod Pačira, a kada je došlo do rasula vojske, peške je došao do Bajine Bašte i doneo vest o početku rata – seća se Nikola. –Naša deca treba da se sećaju da je vojska Kraljevine Srbije na današnji dan donela slobodu  Srbima, Bunjevcima i svim drugim narodima Na temelju te borbe stvorena je Kraljevina SHS, a potom i Kraljevina Jugoslavija.

Drago Lukić je podsetio da se ove godine obeležava i vek od naseljavanja ratnih dobrovoljaca u ove krajeve.

-Oni su svesno žrtvovali sve za spas srpske zemlje i srpskog naroda, a nisu tražili ništa. Došli su na gole vojvođanske pustare i ritove, država za koju su se borili ih je brzo zaboravila. Svoje rodoljublje platili su 1941. odlaskom u logore Šarvar i Barč - podsetio je Lukić.

Značajan datum obeležen je i svečanom akademijom "Braća uvek-uvik zajedno", koju tradicionalno organizuju Srpski kulturni centar "Sveti Sava" i Bunjevački kulturni centar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!