MOZAIK SVETOG KRALJA STEFANA MILUTINA: To je prvi mozaik koji će biti postavljen u Hilandaru

Зорана Рашић
Zorana Rašić

04. 11. 2021. u 00:33

ZA SAMO dva meseca kao delo čarobnih ruku umetničke porodice Ivanović iz Paraćina nastao je mozaik Svetog kralja Stefana Milutina koji će u subotu, posle svečane trpeze, biti postavljen u srpskoj svetinji – Hilandaru na Svetoj Gori.

МОЗАИК СВЕТОГ КРАЉА СТЕФАНА МИЛУТИНА: То је први мозаик који ће бити постављен у Хиландару

Foto: Z. Rašić

Biće to prvi mozaik uopšte u Hilandaru posvećen najvećem ktitoru srpske svetinje, a urađen za izuzetno kratko vreme, jer su toliki rok imali Ivanovići da stvore ovu izuzetnu kamenu sliku.

Foto: Z. Rašić

Tekst potpisa

Pre puta za Hilandar mozaik je večeras predstavljen Paraćincima u galeriji novog Kulturnog centra, a svečano su ga otkrili starešina paraćinskog Hrama svete Trojice Bratislav Đorđević i predsednik opštine Vladimir Milićević. Čestitajući porodici Ivanović, a naročito Zoranu, poznatom svetskom slikaru, Milićević je rekao da je, stvorivši ovo delo, cela porodica ostavila traga u našoj veri i veri svih pravoslavnih hrišćana koji dolaze u Hilandar, zbog čega i svi Paraćinci moraju biti ponosni.

- Kao što sami monasi na Svetoj Gori kažu, kod običnog sveta vreme se meri, i pamti, satima, danima, godinama. Na Svetoj Gori pamti se vekovima, tako da će i ovaj mozaik biti vekovima u Hilandaru, a porodica Ivanović će biti upisana u istoriju da je uradila prvi, veličanstveni mozaik kralja Milutina koji drži Hilandar u rukama – rekao je Milićević.

Kako je objasnio nastariji Ivanović, poznati svetski slikar, mozaik je nastao za samo dva meseca jer je u izradi, osim njega, učestvovalo njegovo troje dece, takođe umetnici, Temjan, Vasilisa i Temjana.

Foto: Z. Rašić

Zoran Ivanović, Temjan, Vasilisa i Temjana

- Osim što je to prvi mozaik koji će biti uopšte postavljen u Hilandaru, on je prvi od četiri mozaika koja ćemo raditi za taj manastir. Zajedničkim radom ispunili smo ovaj zadatak koji smo dobili od naše svetinje, a nabavka materijala bila je jedna od težih stvari. Deo stakla naručili smo iz Italije, a koristili smo i prirodni kamen – rekao je, između ostalog, Ivanović.

Već sutra mozaik kreće put Hilandara. Kako je najavljeno, biće postavljen u subotu na glavnom ulazu u službene prostorije najčuvenijeg srpskog manastira.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PROMOCIJA MERA ZA ZAPOŠLJAVANJE: U Leskovcu i Vlasotincu predstavljeni konkursi NSZ