PROŠIRUJU KAPACITETE ZA UZGOJ CVEĆA: Vršački komunalci obnavljaju staklenike i grade novi plastenik

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

30. 10. 2021. u 10:43

IMAJUĆI u vidu da je Vršac jedan od najcvetnijih gradova u Srbiji, te da mnogo ulažu u održavanje javnih zelenih površina i gradskih trgova, JKP „Drugi oktobar“ rešio je da proširi svoje kapacitete za uzgajanje cveća, kako bi što manje cvetnih sadnica kupovao.

ПРОШИРУЈУ КАПАЦИТЕТЕ ЗА УЗГОЈ ЦВЕЋА: Вршачки комуналци обнављају стакленике и граде нови пластеник

Foto: JKP Drugi oktobar

Najpre su krenuli sa rekonstrukcijom tri čuvena staklenika kod Gradskog parka, u kojima se već 165 godina uzgaja cveće za ulepšavanje javnih površina u gradu, a u procesu je i izgradnja novog plastenika.

-Staklenicima se neće menjati prvobitni, autentični izgled, već će se ozidati nedostajući delovi, ojačati konstrukcija i postaviti nov pokrivač. Osim toga, biće izgrađen i nov plastenik od metalne konstrukcije pokriven leksanom, čime ćemo ukupno imati 700 kvadrata zaštićenog prostora za proizvodnju i razmnožavanje ukrasnih biljaka – kažu u službi zelenilo JKP „Drugi oktobar“.

Iako datiraju još iz 1856. godine, staklenici su i dalje najbolji za uzgoj cveća, jer, između ostalog, imaju razvijen sistem cevi za grejanje, koje su ukopane više od metar u zemlju, pa odlično drže stabilnu temperaturu. Tu se godišnje proizvede oko 50.000 sadnica raznog cveća.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni