OČUVANJE KULTURNE BAŠTINE: Festival "Hrizantema 2021" u znaku 110 godina filma u Srbiji

J. L.

28. 10. 2021. u 19:00

U ART biskopu „Aleksandar Lifka“ u Subotici u petak i subotu održaće se deveti festival „Hrizantema 2021 – Festival sećanja“.

ОЧУВАЊЕ КУЛТУРНЕ БАШТИНЕ: Фестивал Хризантема 2021 у знаку 110 година филма у Србији

FOTO: Promo

Moto ovogodišnjeg festivala je očuvanje srpske kulturne baštine i razvoj moderne višemedijske produkcije u 110. godini postojanja bioskopa „Lifka“ u Subotici.

Na samom otvaranju u petak nastupiće  učenica Muzičke škole Lucija Vukov (flauta), a potom će biti otvorena izložba "110 godina srpskog igranog filma" – plakati srpskih igranih filmova od 1911. godine. Potom će biti prikazan igrani film: "Tamo i ovde" u režiji Darka Lingulova a master klas predavanje o filmskoj muzici održaće Dejan Pejović, redovni profesor FDU, Univerzitet umetnosti u Beogradu, odsek snimanje i dizajn zvuka.

U subotu će master klas predavanje i radionicu sa decom održati Teatarska družina "Šadovplej" i Branislav Trifković. Potom će se predstaviti stripanica "300 čuda" - od "Zlatne serije" do savremenog grčkog stripa, dok će o proizvodnji videa za društvene mreže govoriti “Stuberi”. Dokumentarni film: "Ljudi sa kamerama" u režiji Zoltana Šifliša govoriće o pionirima kinematografije u Vojvodini – srednjoj Evropi: Aleksandru Lifki i Ernestu Bošnjaku.

- Oktobar je mesec posvećen Aleksandru Lifki, imali smo niz aktivnosti a biće završen ovim festivalom. Imaćemo i paket posvećen filmskoj muzici, jer je  Subotica veoma značajna u regionu i svetu, sugrađani su dali značajan doprinos u tom fahu pa smo ovoj tematici dali posebno mesto - najavljuje Aleksandar Toković, direktor Art bioskopa „Aleksandar Lifka“. - Nadamo se da će naši posetioci uživati u programu i da će biti mesto susreta različitih generacija.

S obzirom na nepovoljnu epidemiološku situaciju, koja nas prati već godinu i po dana,  festival je koncipiran više u vidu master klasova, nego revijalnog programa.

- Održavanje festivala je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja, te je on u skladu sa Strategijom razvoja kulture RS i želeli smo da prikažemo dimenzije srpske kinematografije, ali i da radimo na edukaciji mladih. Pored sećanja, želeli smo da prikažemo i razvoj savremenog stvaralaštva - dodaje saradnik Darko Kovačević.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna