TEČE AKCIJA PRIKUPLJANJA KRVI U PARAĆINU: Od jutros nekoliko davalaca, uz obaveznu kontrolu zdravlja

Z.Rašić

27. 10. 2021. u 12:10

DAVAOCI krvi u Paraćinu imaju još malo vremena da danas do 14 sati dođu u prostorije Crvenog krsta i doniraju životnu tečnost.

ТЕЧЕ АКЦИЈА ПРИКУПЉАЊА КРВИ У ПАРАЋИНУ: Од јутрос неколико давалаца, уз обавезну контролу здравља

Foto: Z. Rašić

Odziv humanih ljudi u ovom gradu standardno je zadovoljavajući, a u svakoj akciji krv da između dvadeset i trideset davalaca – naglašava dr LJiljana Aranđelović iz Zavoda za transfuziju krvi Niš. Ova ustanova je organizator akcije u saradnji sa opštinskom organizacijom Crvenog krsta, a u Paraćinu se prikupljanje krvi sprovodi dva puta mesečno.

Foto: Z. Rašić

 

- Crveni krst ovde radi odličan posao motivacije davalaca, pa smo time izuzetno zadovoljni. Inače, pre pregleda potencijalni davalac popunjava upitnik sa tridesetak pitanja, daje svoje podatke o opštem zdravstvenom stanju, što značajno skraćuje samu proceduru pregleda. Lekar obraća pažnju na njegov psiho-motorni status, boju kože i sluzokože, uradi merenje krvnog pritiska i orijentacionom metodom nivo hemoglobina u krvi... - dodaje dr Aranđelović.

Ovog jutra u Crvenom krstu zatekli smo nekoliko davalaca, među njima i Violetu Gojak, radnicu „Srpske fabrike stakla”. Kaže da ima 49 godina, a krv daje četvrti put.

- Dobila sam motivaciju da ovo radim i nastaviću dokle god mi zdravlje to dozvoljava. Imam bolesno dete kod kuće, što mi je i dodatni motiv – kaže Violeta.

Zavod za tranfuziju krvi Niš, saznajemo, ima stabilne rezerve krvi – zalihe za dva ili tri dana, ali, da bi se rezerve održale na tom nivou, neophodno je da se ovakvim akcijama stalno dopunjuju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

DA LI STE PRIMETILI? Kako je Kosjerina reagovala na reči Radeta Bogdanovića o ŽENAMA FUDBALERA

DA LI STE PRIMETILI? Kako je Kosjerina reagovala na reči Radeta Bogdanovića o ŽENAMA FUDBALERA

NEKADAŠNJI fudbaler Rade Bogdanović ovih dana je privukao pažnju javnosti komentarima na dešavanja na Svetskom prvenstvu u fudbalu u Kataru, u okviru specijalnog programa na RTS-u. Naročito je prašinu podiglo njegov uvredljiv komentar na račun žena fudbalera, a neki smatraju da je izostala adekvatna reakcija i voditelja, posebno voditeljke Dragane Kosjerine.

02. 12. 2022. u 08:47

Komentari (0)

(UŽIVO) RAT U UKRAJINI: Rusi zarobili specijalce-padobrance VSU; Američki plaćenici pomažu u pripremi hemijskih provokacija u Ukrajini