VIŠE DIVLJAČI NEGO KOMŠIJA: Medvedi, vuci i divlje svinje sve češće pohode pitomo pribojsko selo Bučje

A. ROVČANIN

18. 10. 2021. u 11:45

PRIBOJSKO selo Bučje je sve češće na meti divljači, pa meštani strepe za svoju bezbednost, tim pre što je tokom drugog vikenda u oktobru medved u domaćinstvu Radojka Janovića uništio pčelinjak koji se nalazio u neposrednoj blizini porodične kuće.

ВИШЕ ДИВЉАЧИ НЕГО КОМШИЈА: Медведи, вуци и дивље свиње све чешће походе питомо прибојско село Бучје

Stada zaziru od vukova, Foto A. Rovčanin

Pod okriljem noći, dok su Janovići spavali, uništio im je devet košnica. Nešto ranije, u voćnjaku Veljka Janovića, medved je polomio sadnice šljiva, dok ga je jedan gorštak - iz automobila kojim se vraćao u selo - zatekao nasred puta!

U potrazi za hranom, razna divljač ne preza da zađe u selo čiji žitelji kažu da ih vukovi posećuju čak i danju, a neki muku muče sa divljim svinjama.

Radojko sanira štetu u pčelinjaku, Foto A. Rovčanin

A, pomenuti Radojko - koji je sa suprugom jedini stanovnik zaseoka Janovići, u MZ Bučije - strahuje da će medvedi za koju godinu slobodno harati livadama na kojima su nekad mirno pasla stada. Jer, selo je pusto, odnosno od 12 kuća čak 11 je - prazno. Inače, Radojkove pčele nisu bile osigurane, pa se i ne nada naknadi štete, ali - ako već sa medvedom, ili više njih, ko zna, ne ume da izađe na kraj - očekuje pomoć lovačkih udruženja u borbi sa vucima...

- Pre 15 dana, slučajno izađem ispred kuće i vidim kako vuk juri ovce. Samo što je bilo prošlo podne i, da nisam bio napolju, sve bi ih iskasapio - svedoči gorštak koji veruje da bi organizovanje hajki bar malo pomoglo.

Ni njegovom komšiji Milošu Janoviću nije svejedno. Kaže, divljači je sve više, ljudi sve manje, a njega sekiraju divlje svinje.

- Sve mi izrovaše, i ne samo meni... Ni ovce nam više ne idu od kuće, niti prilaze šumi jer osećaju da više nisu bezbedne - u dahu zaključuje Miloš.

Zaštita i rešenje

MEDVEDI su od 2000. stavljeni pod apsolutnu zaštitu i lov na njih više nije dozvoljen.

Biološki gledano, sve zveri imaju svoje mesto u prirodi, pa su i oni neophodni za očuvanje ravnoteže, ali je došlo vreme i za brigu o ljudima. Jer, kad se ustanovi da medveda ima previše, onda se - uz konsultacije sa biolozima- skidaju sa liste zaštićenih vrsta i dozvoljava uklanjanje određenog broja na godišnjem nivou.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a